17.8 C
Zagreb
Utorak, 28 svibnja, 2024
spot_img

Gotovo tisuću eksponata malih životinja na tradicionalnoj izložbi

Gotovo tisuću eksponata malih životinja na tradicionalnoj izložbi

Proteklog vikenda se u organizaciji Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005. u Srednjoj strukovnoj školi održala 16. Županijska i 28. Državna izložba malih životinja s ocjenjivanjem. Izloženo je bilo gotovo 1000 eksponata, od čega najviše golubova – čak 714 u 25 pasmina, 58 primjeraka velike peradi u 8 pasmina, 72 primjerka patuljaste peradi u 12 pasmina, 58 kunića u 6 pasmina i 48 egzotičnih ptica u 7 pasmina.

„Posebnu naznaku stavljamo na hrvatske pasmine. Završio je projekt financiran od strane Zagrebačke županije s ciljem zaštite posavske kukmaste kokoši. Čeka se službena potvrda da postane izvorna pasmina peradi Hrvatske uz kokoš hrvaticu i zagorskog purana. Imamo naravno i naše turopoljske kokice – jureka i katicu“, rekao je Mihael Pavišić iz Društva za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005.

Na ovoj izložbi predstavljen je i golub listonoša. „Inicijativom naših uzgajatelja je potvrđena i nova pasmina – hrvatski listonoša. Od drugih pasmina se razlikuje po glavi, nozdrvama, čelu i vratu”, istaknuo je Pavišić.

U ime Zagrebačke županije, tradicionalnog pokrovitelja izložbe, eksponate je obišao pročelnik UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković. 

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave