17.8 C
Zagreb
Utorak, 28 svibnja, 2024
spot_img

Mladi liječnik Borna Emić ljetos je završio medicinu, a prvi posao pronašao je u ambulanti u Garešničkom Brestovcu.

 Sad sam tu već tri mjeseca. Zasad je u redu, puno je pacijenata. Prva dva mjeseca bio sam samo u Brestovcu, a sad je kolega iz Hercegovca otišao na specijalizaciju, pa nas je dopala i ta ambulanta. Ja sam s pacijentima izrazito zadovoljan. Sretan sam, super je sredina, svi su suradljivi – kaže Emić o kojem njegovi pacijenti imaju samo riječi hvale. Kao i za medicinsku sestru. Naime, u Garešničkom Brestovcu liječnika na puno radno vrijeme nisu imali čak sedam godina.

– Cijelo vrijeme studiranja bio sam stipendist Bjelovarsko-bilogorske županije. U posljednjoj godini studija stipendija je povećana s 1.000 na 3.000 kuna za studente medicine što smatram da je dosta dobro jer troškovi su povećani svuda i nije lako biti student u gradu Zagrebu – dodao je mladi liječnik kojem je Grad Garešnica dao stan na korištenje.

– Mi smo pokušali s naše strane učiniti što možemo. Ponudili smo smještaj. Željeli smo dati podršku dolasku mladih liječnika u naš grad. Zahvaljujem županu i suradnicima što su poduzeli sve da dobijemo liječnika, a i mladom liječniku koji je prepoznao potrebe naše sredine i došao na garešničko područje – istaknuo je gradonačelnik Josip Bilanđija.

Mlada liječnica stigla je i u ambulantu u Končanici. Dr. med. Iva Hroh rodom je iz Sirača. Studirala je u Rijeci.

– Vratila sam se s fakulteta i htjela sam ostati raditi doma. Javila sam se i na specijalizaciju za ginekologiju, a nakon toga vratit ću se raditi u Bjelovarsko-bilogorsku županiju, u Dom zdravlja. Ovdje imam 1.500 pacijenata, to je dosta, ima i djece u ambulanti, a ja nisam pedijatar. Ali se ispostavilo da to nije ništa strašno, medicinska sestra je od velike pomoći jer ona njih sve zna, mogu nazvati i druge liječnike, pa i liječnicu koja je tu prije radila. Oni svi puno pomažu – istaknula je dr. Hroh.

Liječniku koji će doći u Končanicu za vrijeme njezine specijalizacije poručuje da će mu biti vrlo ugodno radno okruženje jer će imati odlično društvo i odličnu sestru i što god bude trebao uvijek će, kaže, dobiti pomoć.

Općinski načelnik Zlatko Bakunić iznimno je zadovoljan dolaskom mlade liječnice.

– Mi se kao općina trudimo, ulažemo u prostor da poboljšamo uvjete za rad. Zahvalni smo mladoj liječnici na dolasku, ali i bivšoj koja je otišla u mirovinu jer je na četiri sata dolazila nekoliko godina iz mirovine, da ne izgubimo kontinuitet jer imamo dosta staračkih domaćinstava i naviknuli su da imaju zdravstvenu skrb. Gledajte, nije mala stvar da 28 liječnika dođe u županiju. Kad i ova mlada liječnica ode na specijalizaciju, ja se uopće ne bojim da nećemo dobiti novog liječnika – kazao je Bakunić dodajući kako općina ima stan koji su ponudili i dr. Hroh, no ona je izrazila želju da putuje iz Sirača.

– Zahvalan sam županu i njegovim suradnicima što su nas obišli i što nas uredno obilaze i dolaze jer prijašnji župan u 8 godina nijednom nije došao u Općinu Končanica – poručio je Bakunić.

U ispostavi, pak, Zavoda za hitnu medicinu u Grubišnom Polju tek odnedavno imaju tim s liječnikom koji je trebao proraditi još 2016. godine kad je ustrojena mreža hitne pomoći. Zbog toga je u toj ispostavi zaposleno pet liječnika. Među njima je i dr. Maša Kopušar iz Zagreba. U Grubišnom Polju je tri mjeseca i to joj je prvi posao nakon završenog fakulteta.

– Ja sam nakon fakulteta bila jako motivirana da odem raditi na neku Hitnu izvan Zagreba, u manje mjesto, jer to mi se činilo kao odlična prilika da napredujem kao liječnica i prvenstveno kao osoba, da se odselim od doma i osamostalim. I onda je odluka pala na Bjelovarsko-bilogorsku županiju jer je bilo 5 otvorenih mjesta, a i zbog subvencija Županije za stan – priča dr. Hroh i nastavlja govoriti o iskustvima u radu.

– U početku nije bilo posla jer ljudima je trebalo vremena da se naviknu da smo tu jer ovdje dosad nije bilo tima s liječnikom. Kad su ljudi čuli i doznali za nas, jako puno posla smo imali cijeli prosinac i evo i sad početak siječnja. Ne mogu si poželjeti bolje kolege. Tu je došlo pet doktora, mislim da najstariji doktor ima 27 godina. Super se slažemo, sve se možemo dogovoriti. Tehničari i vozači su jako iskusni jer su dosad radili bez liječnika i to ti, kad dođeš s faksa, jako puno znači, da znaš da ti netko čuva leđa, da u svemu tome nisi sam – istaknula je Hroh.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu BBŽ Nenad Mrzlečki podsjetio je, pak, da se od 2016. godine u Grubišnom Polju nije uspijevao ustrojiti tim s liječnikom.

– Bilo je objavljeno 10 natječaja prije mog dolaska, ovo je bio 11.-ti po redu gdje smo uz intenzivnu komunikaciju s mladim liječnicima prenijeli potrebu za zapošljavanjem i ponudili ljudima obećavajuće uvjete koji uključuju županijske subvencije gdje im je posebno zanimljiva bila mjera sufinanciranja troškova stanarine. To je bio jedan od ključnih trenutaka koji je privukao liječnike jer ih se javilo više od potrebnih pet – istaknuo je Mrzlečki dodajući kako od 25 sistematiziranih liječnika u Hitnoj trenutačno imaju 24. Nedostaje liječnik u Čazmi, ali kako su, kaže, četiri doktora dovoljna za funkcioniranje TIMA 1, a peti je predviđen za pokrivanje godišnjih i bolovanja, njegov nedostatak trenutačno ne stvara probleme.

Dolaskom liječnika u ispostavu Hitne zadovoljan je i gradonačelnik Zlatko Mađeruh. Kaže, populacija je sve starija, a potreba za zdravstvenim uslugama sve veća tako da je dobra vijest da se više neće morati putovati u druge gradove po pomoć.

Zadovoljan je i župan Marko Marušić koji je od samih liječnika želio čuti što misle o županijskim subvencijama i kakva su im prva radna iskustva.

– Veseli me pozitivan trend jer nam je u županiju prošle godine došlo 28 novih liječnika. Posebno me veseli da su liječnika dobila područja koja ga nisu imala šest ili sedam godina. Ali to je sve rezultat sustavnog rada, a naravno i županijskih subvencija gdje sufinanciramo troškove podstanarstva za liječnike, kamatu na stambene kredite te stručno usavršavanje medicinskom osoblju, za što smo iz proračuna u prošloj godini izdvojili 1,167 milijuna kuna. Uz to, prošle godine smo dignuli iznos stipendije studentima medicine s 1.000 na 3.000 kuna mjesečno. To su sve stvari koje radimo i u suradnji s gradovima i općinama koje također vode brigu o smještaju liječnika. To je sinergija kojoj težim gdje smo zajedničkim snagama uspjeli preokrenuti trend i to budi optimizam – kazao je župan dodajući kako će se sustavno nastaviti raditi na privlačenju novih liječnika jer u nekim mjestima rade liječnici koji su pred mirovinom tako da se na vrijeme mora osigurati zamjena.

Župan je ponovno zahvalio Vladi RH na preuzimanju financiranja kredita i opremanja bjelovarske Opće bolnice.

– Samim time podići ćemo kvalitetu zdravstvene zaštite, ali i privući liječnike boljim uvjetima rada. Što se bolnice tiče, mislim da nikad nije bilo više raspisanih specijalizacija čime pokazujemo da dugoročno razmišljamo o našem zdravstvenom sustavu – zaključio je župan.

Izvor: https://bbz.hr/vijesti/u-%C5%BEupaniju-je-lani-do%C5%A1lo-28-novih-lije%C4%8Dnika-privukle-ih-%C5%BEupanijske-subvencije-i-uvjeti-koje-nudi-lokalna-sredina

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave