20.1 C
Zagreb
Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
spot_img

Sindikati iz cijele Hrvatske pružili podršku radnicima Čistoće

Iako je postignut dogovor i prihvaćeno je pet od 11 točaka koje su radnici Čistoće donijeli pred upravu zagrebačkog Holdinga i gradonačelnika Tomislava Tomaševića, brojni sindikati iz cijele zemlje odlučili su pružiti podršku radnicima koji su samoinicijativno pokrenuli štrajk:

– Radi se o sindikatu koji nema niti jednog člana u Čistoći. No, došli smo izraziti podršku radnicima jer je činjenica da se dogodio organizacijski moment radnika koji nisu pristali šutjeti. To su radnici koji su svjesni da njihove plaće nisu dostatne za dostojanstven život u vremenu u kojem živimo. Kao sindikat koji nema svoje članove podržavamo te radnike, podržavat ćemo ih dalje, kojim god putem htjeli ići i kojim se god alatima služili, rekla je Marina Palčić iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske.

Među sindikatima koji podržavaju radnike Čistoće je i TEHNOS, strukovni sindikat radnika HEP-a:

– Došli smo podržati nastojanje radnika zagrebačke Čistoće da se izbore za bolje uvjete rada. Ono što oni danas imaju, ujedinjenost tisuću radnika, je rijetkost i smatramo da bi trebali izdržati u svojim nastojanjima jer industrijske akcije možda jesu radikalne, ali izvanredni otkazi su također radikalni, radikalna je višegodišnja potplaćenost i omalovažavanje radnika, radikalno je nepoštivanje propisa, sporazuma i kolektivnog ugovora. Da, industrijske akcije su radikalne i takve trebaju biti, jer ako toga nema nitko ih neće slušati i neće uspjeti u svojim nastojanjima – rekao je Denis Geto, Predsjednik TEHNOS-a.

Podsjetimo, akcija je krenula nakon što su trojica radnika dobila izvanredan otkaz. Radnici su se organizirali znajući da će štrajk biti stresan, naporan i po njih potencijalno opasan u smislu da im prijeti otkaz, rekao je Nikola Ptić iz Regionalnog industrijskog sindikata:

– Ovo je jedan od najvećih iskaza radničke solidarnosti kojem smo imali priliku svjedočiti u Hrvatskoj. Također, ustrajnost u njihovim zahtjevima, način na koji su ih formulirali, izložili i branili sve ove dane je također impresivna i za primjer svim sindikatima i radnicima u Hrvatskoj. S druge strane, razina pritisaka kojima su bili izloženi bila je i još je uvijek strašna. Sve što je govoreno od strane Holdinga i Grada bila je velika antiradnička retorika. Radnicima se govorilo i još uvijek se govori da je njihova akcija nezakonita, da će snositi posljedice, da će biti otkaza, da će morati plaćati vrijeme provedeno u akcija, da će ih zamijeniti agencijski radnici, da će otjerati Holding u stečaj, da će doći do privatizacije. To je zastrašivanje radnika i omalovažavanje, te pokušaj delegitimizaciji bilo kakvog oblika radničkog samoorganiziranja, rekao je Ptić

Izvor:https://www.zagrebancija.com/sindikati-iz-cijele-hrvatske-pruzili-podrsku-radnicima-cistoce/

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave