17.8 C
Zagreb
Utorak, 28 svibnja, 2024
spot_img

Počinje izgradnja pretovarnih stanica u sklopu CGO Babina Gora

U sklopu projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora, potpisani su ugovori o izgradnji 4 pretovarne stanice – u Karlovcu, Ogulinu, Slunju i Otočcu.

Ugovore vrijedne 6.044.146 eura potpisali su direktorica Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije Marija Tufeković i direktor tvrtke koja je odabrana za izvođača radova, TEHNO-ELEKTRO d.o.o., Đakovo, Ivica Prodanović.

Pretovarne stanice sastavni su dio projekta Centar za gospodarenje otpadom Babina gora. Služit će za prijevoz i pretovar otpada, a zahvaljujući njima, kad Centar bude u funkciji, smanjit će se troškovi prijevoza otpada i povećati razina zaštite okoliša, pojasnila je direktorica Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije Marija Tufeković.

„Pretovarne stanice su građevine, koje će se koristiti za pretovar miješanog komunalnog otpada, sakupljenog vozilima lokalnih komunalnih društava, u vozila većeg kapaciteta, radi racionalnijeg odvoza u Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora. Predviđeno trajanje ugovora je 12 mjeseci, od čega 10 mjeseci se odnosi na građenje, a dva mjeseca na probni rad i ishođenje uporabne dokumentacije“, istaknula je direktorica Tufeković.

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora financira se iz EU fondova i od iznimne je važnosti za tri županije: Karlovačku, Ličko senjsku i Sisačko moslavačku, kojima će osigurati dugoročno i kvalitetno rješenje za gospodarenje otpadom. Sredstva za izgradnju odobrena su u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. te će se financirati: sredstvima fondova Europske unije u iznosu 72,34%, dok će ostatak novca osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i članovi Društva Centar za gospodarenje otpadom Karlovačke županije KODOS d.o.o. Vrijednost ugovorenih radova za CGO Babina Gora je 333 milijuna kuna.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin istaknula je da CGO Babina Gora nikada i ni na koji način neće ugrožavati ljude i okoliš, već je neophodan dio rješenja za uspostavu učinkovitog sustava gospodarenja otpadom.

„Centar se gradi u skladu sa Strategijom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske, i koristit će najmoderniju tehnologiju. Ovakvi centri nemaju alternativu, jer donose održiv pristup okolišu i resursima, što je i slogan našeg centra. Međutim, pritom je važno da svi mi osvijestimo koliko je važno da odvajamo otpad u našim domovima, jer što manje otpada nastane, manje će ga trebati zbrinuti u Centru“, poručila je županica Furdek Hajdin.

Svečanom potpisivanju ugovora o izgradnji pretovarnih stanica prisustvovali su i gradonačelnici ili predstavnici gradova na čijem će se području one izgraditi: Karlovca, Ogulina, Slunja i Otočca. Inače, u Hrvatskoj trenutačno rade dva Centra za gospodarenje otpadom, dva su u izgradnji, a cilj je imati ih 11.

Izvor foto i tekst : Karlovačka županija

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave