24 C
Zagreb
Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
spot_img

Kreće sanacija 35 klizišta, 32 mosta i propusta te oko 60 kilometara prometnica

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture potpisani su ugovori  za vraćanje u ispravno radno stanje prometne infrastrukture oštećene u potresu na području Zagrebačke županije vrijedni 28,5 milijuna eura. Nositelj projekta koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti EU je Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije, čiji je ravnatelj, Tomislav Landeka potpisao ugovore s predstavnicima izvođača radova.

Potpisivanju ugovora nazočio je župan Stjepan Kožić koji je istaknuo kako iz Fonda solidarnosti EU u Zagrebačku županiju kroz više javnih poziva dolazi gotovo 60 milijuna eura namijenjenih sanaciji prometne infrastrukture. Zahvalio je vodstvu Županijske uprave za ceste na pripremi dokumentacije te Vladi RH koja je osim spomenutih sredstava, omogućila da Županija koristi decentralizirana sredstava za sanaciju objekata javne namjene oštećenih potresom.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako se radi o velikom infrastrukturnom zahvatu u Zagrebačkoj županiji s obzirom da će se tim projektom sanirati 35 klizišta, 32 mosta i propusta, te 29 dionica županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine oko 60 kilometara.

Butković je podsjetio kako je ministarstvo ugovorilo 39 projekata vrijednosti oko 108 milijuna eura vezanih uz prometnu infrastrukturu, dodavši kako očekuje da će po pitanju prometne infrastrukture država biti u stopostotnoj realizaciji i da će se potrošiti dostupna sredstva.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je da je za obnovu javne infrastrukture i javnih zgrada osigurano nešto više od milijarde eura, a s 15. siječnjem utrošeno je 392 milijuna eura.

Istaknuo je kako je odmah po njegovu imenovanju na mjesto ministra, u Sabor upućen novi zakon o obnovi, te da su skraćene procedure obzirom da je značajno smanjen broj sudionika od kada se podnosi zahtjev pa do izgradnje odnosno obnove pojedinog objekta. Isto tako, rekao je i da je značajno smanjen broj dokumenata i akata koji sudjeluju u procesu obnove. Najavio je i kraći rok za procese javne nabave, podsjetivši da je rok za potrošnju sredstava 30. lipnja ove godine.

Potpisivanju ugovora nazočio je i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Izvor:

Pres materijal: https://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti/7135/krece-sanacija-35-klizista-32-mosta-i-propusta-te-

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave