20.1 C
Zagreb
Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
spot_img

KZŽ: Nakon odličnih gospodarskih rezultata u 2021., čini se da će 2022. biti još bolja

Realizirane aktivnosti u 2022. i planove za 2023. godinu predstavili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić. Župan Željko Kolar zahvalio je svim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima na odličnim rezultatima gospodarstva u 2021. godini. „Otišli smo prvi puta u povijesti na preko 15 milijardi, a razgovarajući sa svim direktorima većih tvrtki na području KZŽ i obrtnicima, naznaka je da bi taj rezultat u 2022. godini trebao biti još i bolji. To naravno, uz povećanja osobnog dohotka, i nama povećava izvorne prihode i omogućuje nam da dio sredstava vratimo natrag kao podršku gospodarstvu i tradicijskim obrtima, kao podršku ulaganjima u komunalnu infrastrukturu visoke zone i konačno povećanje proračuna za gospodarstvo za 2,5 milijuna kuna“ – istaknuo je župan Kolar, dodavši kako su sve mjere Županije ciljane te prate dinamiku i raspisivanje natječaja na nacionalnoj razini i zahtjeve gospodarstva. „Izdano je 5 građevinskih dozvola našim velikim tvrtkama koje će ući u velike investicije, što će donijeti novo zapošljavanje. Imat ćemo snažan investicijski ciklus, a tri su naše velike tvrtke momentalno u fazi projektiranja i pripreme dokumentacije gdje ćemo izdati građevinsku dozvolu u lipnju ili srpnju ove godine i čije će investicije krenuti na kasnu jesen ili rano proljeće iduće godine. Imat ćemo jedan kontinuitet ulaganja čitavo vrijeme“ – rekao je župan Kolar, dodavši da će ulazak u Schengen pridonijeti lakšem poslovanju zagorskih tvrtki u inozemstvu.

Krapinsko-zagorska županija je kroz Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu u 2022. godini u gospodarstvo uložila 7.185.386,65 kuna te 1.857.851,73 kuna u komunalnu infrastrukturu. Kako je rekla pročelnica Sanja Mihovilić, među aktivnostima u gospodarstvu je sufinanciranje kamata poduzetnicima, potpore tradicijskim obrtima, donacije Obrtničkoj i Gospodarskoj komori, potpore proizvođačima zagorskih mlinaca, potpore za ublažavanje šteta od tuče od tuče, sufinanciranje energetskih certifikata za obnovu kuća, energetski učinkovitih vozila, sufinanciranje rada Poduzetničkog centra, REGEA –e, Turističke zajednice, Zagorske razvojne agencije… Iz područja prometa i komunalne infrastrukture, provedene su aktivnosti sufinanciranja programa jedinica lokalne samouprave, programa vodoopskrbe i odvodnje, prometne kulture za najmlađe JUMICAR, programa Promet nije šala ni opasnost mala, naknade štete fizičkim osobama za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda, sufinanciranje rada Krapinsko – zagorskog aerodroma te sanacija šteta na nerazvrstanim cestama nastalih uslijed tuče.

Za 2023. godinu planira se izdvajanje od 1.138.680,00 eura (8.579.384,46 kuna) za gospodarstvo te 707.970,00 eura (5.334.199,96 kuna) za promet i komunalnu infrastrukturu odnosno ukupno 1.846.650,00 eura (13.913.584,12 kuna).

Izvor; https://www.kzz.hr/konferencija-za-medije-2022-2023-gosp-promet-ki

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave