18 C
Zagreb
Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

U Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj otvorena izložba „Dani ponosa – Herojska obrana Dubrovnika 1991.“

U Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj svečano je otvorena gostujuća izložba Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik „Dani ponosa – Herojska obrana Dubrovnika 1991.“. Otvorio ju je predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca Marin Svetić, a otvorenju su nazočile saborska zastupanica i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević i zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar. 

Izložba cjelovito obrađuje najteže razdoblje rata u Dubrovniku od početka općeg agresorskog napada 1. listopada do 6. prosinca 1991. Čine ju tri zasebne tematske cjeline: Početak općeg vojnog napada na dubrovačko područje (listopad 1991.), Najteži dani herojske obrane Grada (studeni 1991.) i Dan za sve dane – 6. prosinac 1991.

U prvoj tematskoj cjelini prikazan je tijek ratnih operacija i događanja na području tadašnje Općine Dubrovnik u početnoj fazi općeg vojnog napada u listopadu 1991. Obilježili su je rušilački napadi neusporedivo nadmoćnijih agresorskih snaga, ali i herojski otpor malobrojnih dubrovačkih branitelja. O tome svjedoči činjenica da je umjesto planiranog brzog zauzimanja juga Hrvatske, trpeći neočekivano teške poraze i gubitke, neprijatelj tek koncem listopada, nakon što je okupirao Konavle i Župu dubrovačku, došao na same prilaze gradu Dubrovniku.

U drugoj tematskoj cjelini obrađeni su najžešći i najrazorniji napadi na uže gradsko područje tijekom studenoga 1991., praćeni velikim ljudskim žrtvama, ali i stalnim nastojanjem agresora da prisili branitelje na predaju i tako zauzme grad.

U trećoj tematskoj cjelini pratimo tijek događaja za vrijeme i neposredno nakon zločinačkog napada na Grad 6. prosinca 1991., kada je herojstvom i žrtvom svojih branitelja agresoru nanesen odlučujući vojni i politički poraz. Iako je Dubrovnik toga dana pretrpio, u povijesti nezapamćeno, vandalsko razaranje povijesne jezgre uspio je sačuvati svoju najveću dragocjenost – Slobodu i navijestiti konačnu pobjedu.

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik prvi je puta ovu izložbu otvorio na 30. obljetnicu uspješne herojske obrane Grada, a ovom prilikom izložba ima svoje prvo gostovanje: u Karlovcu koji je pretrpio agresiju tijekom ista tri ključna mjeseca 1991. kao i Dubrovnik, kada se odlučivalo o sudbini naših gradova i cijele Hrvatske.

Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar istaknula je važnost sjećanja na teške trenutke i periode koje je i Karlovačka županija, ali i ostatak Hrvatske preživio i pretrpio u Domovinskom ratu. Također, istaknula je vječnu zahvalu braniteljima i svima onima koji su pridonijeli obrani Hrvatske. 

U sklopu izložbe organiziran je i popratni pedagoški program. Juraj Horvatin je kustos gostovanja izložbe.

Izložba je financirana sredstvima Muzeja grada Karlovca, a trajat će od 22. veljače do 21. svibnja 2023.

izvor: https://www.kazup.hr/index.php/aktualno/u-muzeju-domovinskog-rata-karlovac-turanj-otvorena-izlozba-dani-ponosa-herojska-obrana-dubrovnika-1991

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave