16.8 C
Zagreb
Utorak, 28 svibnja, 2024
spot_img

HSLS: Preimenovanjem ulica skreće se pažnja s gorućih komunalnih problema

Na konferenciji za medije predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić osvrnuo se na temu preimenovanja zagrebačkih ulica. Ideološka prepucavanja zbog preimenovanja zagrebačkih ulica dio su skretanja pažnje s komunalnih problema, mišljenje je HSLS-a.

Rekao je i kako je Možemo ovakvom odlukom srušio dva mita koja su obećala u predizbornoj kampanji. “Prvi mit je da su prije izbora otklanjali svaku mogućnost promjene naziva ulica. I sama gospođa Rada Borić najavila da će o promjenama naziva ulica i trgova odlučivati sami građani Grada Zagreba. Kao što vidimo, to se nije dogodilo. Drugi mit je da stranke Možemo i zeleno lijeve koalicije europske orijentacije. Možemo u Zagrebu provodi promjene nazive imena ulica osoba koje su djelovale za NDH, a nameće imena ulica osoba koje su bile bivši komunistički lideri koji su zazirali od osobnih sloboda i ljudskih prava te također zastupali totalitarne režime”, rekao je Klasić.

Iz HSLS-a poručuju kako građani Grada Zagreba već drugu godinu zaredom svjedoče najmanjoj razini izvršenja malih komunalnih akcija i nerješavanju komunalnih problema.  “Dokumenti i smjernice Vijeća Europe i Europske unije su jasni i govore da se trebaju ukloniti svi znakovi s ulica koji podsjećaju na totalitarne režime kao fašizam i komunizam. Stranka Možemo i zeleno-lijeva koalicija nakon ovakve inicijative sigurno se svrstava na stranu onih stranaka koji su protiv europske orijentacije i ljudskih prava, te iskazuje nedvojbeno svoju prikrivenu ideološku orijentaciju i politiku koju namjerava provoditi”, zaključio je Klasić.

Pitanjem preimenovanja ulica bavi se Odbor Skupštine Grada Zagreba za naselja, ulica i trgova. Navedeni Odbor predlaže Gradskoj skupštini imenovanje i preimenovanje ulica, trgova i drugih javnih površina te njihovo ukidanje u suradnji s mjesnim odborima, gradskim četvrtima, znanstvenim i drugim ustanovama te razmatra prijedloge za uvrštenje pojmova, datuma i imena osoba u Fond imena te u skladu s gradskom odlukom odlučuje o njihovu uvrštenju u Fond imena. Ulice Grada Zagreba ne bi smjele nositi imena osoba koje su bile vođe i podupiratelji autoritarnih i totalitarnih režima. No, u pogledu imenovanja ulica postoji jedan veliki problem, a to je da Gradu Zagrebu kronično nedostaju ulice i trgovi koji nose imena žena.

Više na: https://www.zagrebancija.com/hsls-preimenovanjem-ulica-skrece-se-paznja-s-gorucih-komunalnih-problema/

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave