18 C
Zagreb
Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zajednički rad na zaštiti Mrežnice

Javna ustanova NATURA VIVA i Organizacija The Nature Conservancy potpisale sporazum o suradnji

otpisan je sporazum o suradnji između dviju institucija: Javne ustanove NATURA VIVA i svjetske organizacija za zaštitu prirode The Nature Conservancy (TNC). Time je započeta zajednička suradnja na uspostavljanju novih zaštićenih područja, a koje se odnose na zaštitu rijeke Mrežnice, aktivnost koju već duži period inicira javna ustanova. Obzirom na iste ciljeve koje ove dvije organizacije dijele, poglavito proglašenje zaštite te potrebu za novim znanstvenim istraživanjima Mrežnice, obvezuju se kako će provoditi zajedničke aktivnosti prema donosiocima odluka na nacionalnom nivou, te će u cijeli proces zaštite od samog početka uključiti lokalne zajednice.

Mrežnica je jedan od najvažnijih prirodnih resursa Karlovačke županije. Na 64 kilometra toka rijeka formira mnogobrojne sedrene barijere i dom je mnogim biljnim i životinjskim vrstama. Ona je i popularno odredište za mnoge posjetitelje koji su prepoznali rijeku kao idealnu destinaciju za odmor i rekreaciju. Za stanovnike Karlovačke županije, Mrežnica je izvor ponosa i mjesto gdje se ljudi okupljaju, a mnogi prepoznaju i mogućnosti za razvoj održivog turizma i ugostiteljstva koje ona nudi.

Biološke, krajobrazne te društvene vrijednosti rijeke prepoznala je i Karlovačka županija koja snažno podupire inicijativu za zaštitu Mrežnice. Javna ustanova već dugi niz godina inicira proces zaštite rijeke Mrežnice, a sada su stvoreni uvjeti da se zaštita provede, u suradnji s nadležnim Ministarstvom te uz podršku Karlovačke županije. Cilj nam je uspostaviti suradnju sa svim dionicima na prostoru. Naša ustanova prepoznala je značaj kampanje koju provodi TNC u jugoistočnoj Europi u smislu vrednovanja rijeka općenito, te pozvala istu na suradnju u promociji rijeke Mrežnice, kako bismo zajednički uspostavili održivo upravljanje ovim vrijednim prirodnim resursom. U tom smislu TNC će nam pružiti podršku u provedbi kampanje, te također u uspostavi samog sustava zaštite i potrebnih istraživanja.“, istaknula je ravnateljica Javne ustanove Natura Viva Antonija Bišćan.

Potpisivanje sporazuma o suradnji predstavlja značajan korak u našem radu na zaštiti rijeke Mrežnice i promicanju održivog razvoja u županiji,“ izjavila je Irma Popović Dujmović, direktorica slatkovodnog programa TNC-a u Hrvatskoj. „Zajedničkim resursima i znanjem možemo osigurati dugoročnu zaštitu i dobro upravljanje ovim značajnim ekosustavom, istovremeno podržavajući lokalne zajednice koje o njemu ovise.”, naglasila je Irma Popović Dujmović. 

Potpisivanju sporazuma je nazočila županica Martina Furdek Hajdin koja je istaknula: “Želimo zaštiti biser koji imamo, no svjesni smo njezinog potencijala za gospodarsko korištenje. Ne želim da zaštita bude sinonim za zabranu, međutim treba nam puno znanja i svijesti te promjena određenih navika koje nisu dobre. U ovaj proces uključeni su Ogulin, Slunj, Duga Resa, Tounj, Barilović i Generalski Stol te smo u redovitoj komunikaciji. Želimo aktivirati javnost da daju svoje kritike, ali i mišljenja. Koordinacija struke i javnosti u sukreiranju politike, mislim da je najbolji put za donošenje odluka i stavova, a onda će postojati i snaga za provesti te odluke.”

Uspostava novih zaštićenih područja uz Mrežnicu doprinijet će očuvanju njezinog jedinstvenog karaktera i biološke raznolikosti.

Izvor: https://www.kazup.hr/index.php/aktualno/zajednicki-rad-na-zastiti-mreznice-javna-ustanova-natura-viva-i-organizacija-the-nature-conservancy-potpisale-sporazum-o-suradnji

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave