20.8 C
Zagreb
Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
spot_img

Žene u znanosti – velik interes za okrugli stol u Gradskoj knjižnici Krapina

U Plavoj dvorani Gradske knjižnice Krapina je u srijedu, 8. ožujka 2023. godine, održan Okrugli stol Žene u znanosti.

Okrugli stol je održan u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije, veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, Gradske knjižnice Krapina, Poduzetničkog kluba žena Krapinsko-zagorske županije i ZIP portala. Povodom Međunarodnog dana žena , a s ciljem razmjene iskustava i razbijanjem duboko usađenih stereotipa okupile su se znanstvenice te brojne gošće i gosti,. „Zaista mi je drago što možemo progovoriti o ženama u različitim sferama života, posebno interesantna je sigurno i ova današnja tema žene u znanosti jer u svakoj sferi života situacija je slična, a opet različita” – istaknula je zamjenica župana  Jasna Petek, dodavši da je važno još više razgovarati o toj temi i javno ju problematizirati.

Među brojnim sudionicama i sudionicima okruglog stola bile su dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u zagrebu Sanja Sever Mališ, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije i ravnateljica OŠ Lijepa naša Tuhelj Snježana Romić, izvanredna profesorica sa Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u zagrebu Ana Jurinjak Tušek, dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina i pročelnica Zavoda za informatiku Veleučilišta Nenad Sikirica i  Mira Hercigonja – Szekeres, vanjska suradnica Instituta Ruđer Bošković Nela Pivac, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krapine Mladen Gregurović, akademska slikarica i ravnateljica Gradske knjižnice Krapina Maja Vukina Bogović, predavačica u Srednjoj školi Zabok Ivona Miholić te predsjednica Poduzetničkog kluba žena Krapinsko-zagorske županije, urednica ZIP portala i inicijatorica samog okruglog stola Snježana Leljak.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ i ravnateljica OŠ Tuhelj Snježana Romić  posebno je pozdravila gošće znanstvenice: „Ne priča se baš često na ovim područjima o doprinosu koje vi žene znanstvenice dajete u društvu i zato mi je drago što smo ovdje. Obično se muške osobe puno više ističu svojim postignućima nego ženske osobe, zato hvala Snježani i ZIP portalu na suradnji, na inicijativi i što unatrag godinu dana zajedno osmišljavamo kako različite skupine žena istaknuti” – naglasila je Romić te dodala da htjeli mi ili ne htjeli muškarci su u našem društvu uvijek više istaknuti po svakom pitanju.

Dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr.sc. Sanja Sever Mališ prva je dekanica nakon 102 godine postojanja Ekonomskog fakulteta te se opravdano može reći kako je razbila “stakleni strop”, karijeru u znanosti je gradila bez obzira na prepreke, znanje joj je otvorilo cijeli svijet u kojem se snalazi bez problema. Bez obzira kud putovala, imala je podršku i obitelji i kolega na poslu. Dogodilo joj se svojevremeno na nekim putovanjima na koje je išla sa kolegama, da okolina ne percipira da je ona dekanica (stereotipi) te poručila da je važna sinergija svih dionika u znanstvenim krugovima i u društvu u cjelini: „Žene budite poticaj jedne drugima, okružite se dobrim ljudima, dobrim ženama i neka vam to bude onda poticaj za dalje da ostvarite sve svoje ciljeve, ambicije i potencijale“ – poručila je dekanica Seer Mališ.

Izv.prof.dr.sc. Ana Jurinjak Tušek prof., Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ispričala je svoj put do znanstvene karijere, potvrdila da svakako postoje stereotipi u okolini vezano za znanstvenice, naglasila da su potrebna još veća ulaganja u znanost i sinergija svih segmenata društva. Svima na kraju je poručila: „Nađite si nešto što vas veseli, u tome uživajte, pa bila to znanost ili nešto sasvim deseto primarno vam neka bude vaše osobno zadovoljstvo jer kad ste zadovoljni sami sa sobom onda i privatno i poslovno funkcionira.” – rekla je izv. prof Jurinjak.

Doc. dr. sc. Mira Hercigonja-Szekeres, prof.v.š., pročelnica Zavoda za informatiku VHZK ispričala je svoj impresivan put, osim što je znanstvenica bila je i poduzetnica, a sve što je postigla uspjela je jer je to “HTJELA” – te poručila svima: “I u najtežim trenucima probajte naći nekoliko minuta u danu samo za sebe, čak i kad imate malo dijete, bez obzira bavite li se znanošću ili nečim drugim. Nađite vremena za sebe- to je jako važno!“ – poručila je pročelnica Hercigonja.

Prof. dr.sc. Nela Pivac, vanjska suradnica Instituta Ruđer Bošković, predaje od ovog semestra na Veleučilištu Hrvatsko zagorje Krapina, htjela je biti znanstvenica i to je uspjela. Najteže joj je bilo u karijeri kad je morala u inozemstvo na usavršavanje radi doktorata, ali tu je imala veliku podršku supruga koji je preuzeo na sebe brigu o obitelji: „Svima vama mladima preporučujem ako ste zainteresirani, ako imate kakvu ideju odite u znanost, to je najljepši posao na svijetu, ali pokušajte si pronaći nekog u kome ćete zaista imati podršku, to je jako važno“ – rekla je vanjska suradnica Pivac.

Predavačica u Srednjoj školi Zabok Ivona Miholić, mag.oec., odabrala je put prema karijeri u znanosti, piše radove i radi istraživanja na temu “staklenog stropa”: “ Pokušajte uvijek vidjeti vrijednost u sebi, ženama poručujem da budu svoje, da se ne ograničavaju i da se ne prilagođavaju prema tuđim mjerilima“ – kazala je Ivona Miholić

Dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina Nenad Sikirica, mag. ing. el. i viši predavač, pozdravio je u ime Veleučilišta te čestitao Dan žena: “Drago mi je da smo se okupili i da su ovdje i naše dvije profesorice, znanstvenice koje daju doprinos u razmjeni iskustava u ovoj temi. Tema je uvijek aktualna i vjerujem da ćemo motivirati i neke naše studentice da u budućnosti budu znanstvenice” – poručio je dekan Sikirica.

Inicijatorica događanja, i urednica ZIP portala Snježana Leljak, kazala je da je vrijeme da se malo priča i o problemima žena u znanosti, ne samo u drugim segmentima društva: “Nadam se da će tu između ovih naših studentica koje su ovdje biti puno znanstvenica, naravno ne isključujem studente i drago nam je što su nam se i oni hrabro pridružili ovom događaju za koji vjerujem da će postati tradicionalan” – kazala je predsjednica Poduzetničkog kluba žena KZŽ.

Akademska slikarica i ravnateljica Gradske knjižnice Krapina Maja Vukina Bogović, , kazala je da su vrata Knjižnice uvijek otvorena za ovakva događanja: „Drago mi je što možemo ovako lijepo surađivati i sa Veleučilištem, sa ženama poduzetnicama, sa Županijom, sa svima vama. Mislim da je ovaj okrugli stol idealan za svaku ženu i da ste inspiracija za sve nas i mislim da ću se i ja ohrabriti i krenuti u znanstvene vode” – rekla je ravnateljica Knjižnice Vukina Bogović ponovno naglasivši da su znanstvenice inspiracija za sve žene.

Predsjednik gradskog Vijeća Grada Krapine Mladen Gregurović, uz čestitke svima povodom Dana žena kazao je da je ovo na neki način uobičajena situacija u kojoj se on svakodnevno nalazi:” Radio sam na Domu zdravlja, bio sam okružena sa ženama, bio sam i povjerenik za ravnopravnost spolova, a kad dođem u Grad tu je gradonačelnik, ali su pročelnice žene, tako da sam uvijek u manjini. Sjetio sam se jedne zgode kad sam bio na jednom općinskom sudu u Zagrebu, sutkinja me pitala kako je u Krapini, koji su suci, a ja sam odgovorio – čujete kod nas su same žene sutkinje. Ona meni veli „to vam je tak u životu, mi smo na ovim malim sudovima, a frajeri su na višim“ – kazao je predsjednik Vijeća Gregurović.

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave