Zagrebački HNS je ispred trešnjevačkog placa održao podjelu sadnica trešanja, pod nazivom “Vratimo trešnje u trešnjevačka dvorišta”. Riječ je o tradicionalnom okupljanju koje stranka radi više od 20 godina, a cilj je potaknuti građane da urede svoje vrtove, rekao je Željko Uhlir, predsjednik gradske organizacije:

– Jako je veliki odaziv, osiguramo stotinjak sadnica i besplatno ih dijelimo, svaki put se stvori red, puno je veći interes nego što imamo sadnica. Potaknemo građane da čuju poruke Gradskoj upravi, a s druge strane da uređuju svoje vrtove.

Bila je to i prilika upozoriti na probleme koje Trešnjevka ima, a jedan od njih je promet u mirovanju, odnosno parking, i to ispred trešnjevačkog placa i Doma sportova:

– Imamo tu dva parkinga, i tamo imamo veliki parking, ali to je daleko manje od potreba. Pošto su to otvorena parkirališta, vrlo jednostavno bi se dao napraviti drugi sustav, dignuti ih na kat, ukopati ili napraviti silose za parkiranje, rješenja postoje i ne znam zašto Gradska uprava ništa ne radi. Površina ispred tržnice nikad se nije obnavljala, veliki broj građana posjećuje tržnicu, uživaju u proizvodima naših poljoprivrednika i trebalo bi nešto napraviti. Dakle, u planove uvrstiti uređenje trešnjevačkog placa i parkirališta uokolo.

Drugi problem na koji se osvrnuo jest problematika rješavanja stambenog pitanja mladih u Gradu Zagrebu:

– Država ima zakon o društveno-poticajnoj stanogradnji, od 2001. godine izgrađeno osam tisuća stanova, nejasno je zašto Gradska uprava ne želi sudjelovati u zakonski reguliranoj stanogradnji. Ako imamo zakon, državne poticaje od 25 posto, a mladi nemaju stanove, zbog čega nova Gradska uprava, znamo da je bivši gradonačelnik odbijao suradnju u državnom programu, gradio je skupe stanove iz proračuna, znate da plaćamo prirez od 18 posto, to ide od svih nas, a država daje 25 posto, potpuno je nejasno, ovo je apel Gradskoj upravi da se uključi u državni program poticajne stanogradnje.

Izvor: https://www.zagrebancija.com/zagrebacki-hns-podijelio-sadnice-tresnje-ispred-tresnjevackog-placa/