18 C
Zagreb
Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

NAJVEĆA ULAGANJA I NAJBROJNIJI PROJEKTI U POVIJESTI SMŽ

Vijećnici Županijske skupštine su na svojoj 16. sjednici prihvatili Izvješće o radu župana Ivana Celjaka za drugu polovicu 2022. godine.

U Izvješću, koje je Županijskoj skupštini predstavila pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Sanja Mioković, predstavljena je kvaliteta projekata koje provodi županijska uprava, ciljevi, koji su jasno postavljeni i odgovornost u upravljanju financijama.

Pokrenuti su projekti na koje se čekalo desecima godina. Potpuno novi kompleks bolnica, proširenje zdravstvene djelatnosti, nova vrhunska, moderna oprema, novi domovi za starije osobe, poput onog u Kutini. Ova ih županijska uprava realizira vlastitim sredstvima već u prvoj polovici mandata.

Tu je i proširenje smještajnih kapaciteta postojećih domova za starije osobe u Sisku i Petrinji, proširenje usluge pokretanjem dnevnih centara za starije osobe, poput onoga u Novskoj, dostupnost fizikalne terapije, prevencije, savjetovanja o zdravstvenom stanju pacijenata. Poboljšavaju se uvjeti postojećeg smještaja i provode najveća ulaganja u posljednjih 30 godina.

Župan Celjak izborio je povećanje decentraliziranih sredstava za naše bolnice, prvi put u povijesti. Nakon 50 godina grade se posve novi kompleksi županijske bolnice, koji će biti povezani toplim hodnicima.

Proračun, koji je prihvatila Županijska skupština, veći od 281 milijuna €, najveći je proračun u povijesti SMŽ.

Veliki su pomaci na bolje ostvareni i u području obrazovanja. Škole kojima je osnivač Županija opremljene su i imaju jako dobre uvjete za održavanje nastave, a po dovršetku radova na brojnim gradilištima, opreme i modernizacije, njihovi će uvjeti biti među najboljima u Hrvatskoj.

Završena je energetska obnova škola u Hrvatskoj Dubici, Jasenovcu i Popovači.

Najveća ulaganja u povijesti stižu i na Glinko područje, Dom za starije osobe, Dom zdravlja SMŽ u Glini, saniranje i gradnja cesta, gradnja ili obnova mostova, saniranje klizišta, uređenja škola i brojna druga.

Petrinjsko područje, također teško stradalo u potresu, područje je isto tako velikih ulaganja. Petrinjci će dobiti novu bolnicu, novi Dom zdravlja, obnovljen Dom za starije osobe s proširenim kapacitetima, novouređen dom za psihički bolesne odrasle osobe, novouređenu zgradu Kulturno-povijesnog centra SMŽ U samom središtu Petrinje, sanirane i izgrađene ceste na koje se čekalo godinama. Završena je energetska obnova OŠ Mate Lovraka.

Pripremljeno je sve za otvorenje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ, posve nova turistička ponuda u Petrinji.

Nakon obnove Petrinja će imati čak dvije nove školske sportske dvorane i dvije škole.

Udovoljeno je i zahtjevima stanovnika Općine Gvozd, koji su tražili uređenje sportskog igrališta, zalaganjem župana Ivana Celjaka djeca ove općine dobila su čak tri novouređena igrališta.

Stanovnici starije životne dobi općina Majur, Donji Kukuruzari, Sunja, Hrvatska Dubica, Dvor, kao i grada Hrvatska Kostajnica i dalje će imati dostupnu fizikalnu terapiju i besplatan prijevoz do nje, rezultat sporazuma „Korak prema zdravlju“ kojeg sufinancira SMŽ s ovim općinama i gradom.

U izvještajnom razdoblju nastavljena je snažna potpora gospodarstvu, sufinanciranje kamata za naše poduzetnike, poticanje mjera usmjerenih prema razvoju gospodarstva, žena poduzetnica, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, te osnivanje više poduzetničkih centara.

Vlada RH na području SMŽ provodi do sada najveće infrastrukturne projekte od osnutka jedinice regionalne samouprave. Najveći su dovršetak autoceste do Siska i novi most na Odri.

Povijesno je značajna i inicijativa župana Celjaka prema Vladi za dodjelom 40 milijuna kuna, usmjerenih za obnovu objekata koje koriste DVD-i. nikad veća pomoć nije upućena županijskom vatrogastvu.

Najveća ulaganja vrše se i na području Siska, administrativnog središta SMŽ, gdje je Županija morala u potpunosti preuzeti brigu o Siščanima.

PRIHVAĆENI BROJNI PROJEKTI OBNOVE, ŽUPANIJSKI PRIJEVOZ ZA SVE, GRADNJA TRI NASELJA I ULAGANJA U DONJU POSAVINU

Na 16. sjednici Županijska je skupština prihvatila i sve prijedloge župana Celjaka za cjelovitu obnovu zgrada javne namjene: Odjela za patologiju i citologiju te Odjela za psihijatriju i Odjela za bolničku ljekarnu OB „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, ambulanti Caprag, Sunja i Dvor Doma zdravlja SMŽ, kurije Oberhofer-Hangi u Čigoću, Kulturno-povijesnog centra SMŽ u Kratečkom i zgrade Čuvaonice Kulturno-povijesnog centra SMŽ.

Donesena je i odluka za adaptaciju i opremanje stacionarnih objekata NPB Popovača radi djelatnosti dječje i adolescentne psihijatrije u Ravniku.

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave