20.1 C
Zagreb
Utorak, 28 svibnja, 2024
spot_img

Do 18. travnja razgledajte izložbu „1903. u Hrvatskoj“ u Muzeju Brdovec

U Muzeju Brdovec jučer je svečano otvorena izložba „1903. u Hrvatskoj“, nastala u suradnji 13 hrvatskih muzeja* povodom obilježavanja 120. obljetnice Hrvatskog narodnog pokreta. Postav u Muzeju Brdovec je prvi u nizu postava spomenute izložbe te će se moći razgledati do 18. travnja ove godine, a nakon toga se seli u prostore drugih muzeja partnera na projektu.

Inače, ovaj izložbeni projekt je pokrenut na inicijativu Muzeja Brdovec, a cilj mu je poticanje publike na usvajanje novih saznanja o Narodnom pokretu 1903. godine, njegova kontekstualizacija u okviru fenomena ustanaka početkom 20. stoljeća te, u konačnici, umrežavanje i dugoročna suradnja među kulturnim institucijama.

Izložba prikazuje događaje u krajevima od Primorja do Srijema koji su bili obuhvaćeni protumađarskim demonstracijama i nemirima u razdoblju od 1903. do 1904. godine. Osim same izložbe, projekt obuhvaća i cikluse predavanja za opću javnost i školsku mladež u suradnji s kulturnim i obrazovnim institucijama i udrugama.

U ime Zagrebačke županije, pokrovitelja ove izložbe, na otvorenju je nazočila pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo Jadranka Dujić Frlan.

U popratnom programu sudjelovao je zbor Angeluš koji je pjesmom obogatio svečanost otvorenja.

Izvor tekst i fotografije: Zagrebačka županija

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave