16.8 C
Zagreb
Utorak, 28 svibnja, 2024
spot_img

Zagorje ima najbolja bučina ulja na svijetu!

Župan Željko Kolar je u četvrtak, 13. travnja 2023. godine, održao prijam za predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su na nedavno održanom 62. svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojili tri zlatne medalje.

Župan Željko Kolar čestitao je na ovom izvanrednom uspjehu čestitao obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Cesarec Mladen, Danijel Sinković i Ivanka Grilec te poručio kako su oni „Modrić, Kovačić i Brozović“ među proizvođačima ulja. „Najbolji su na svijetu i veselim se njihovim sljedećim usjesima. Tri zlata imamo zato jer smo poslali samo tri uzorka. Da smo ih poslali šest, dobili bismo šest zlata i tako ćemo sljedeći put i učiniti. Ovo je dokaz da su bučina ulja s područja Krapinsko – zagorske županije najbolja bučina ulja u Hrvatskoj i da su to ulja koja imaju kvalitetu za zlatnu svjetsku medalju. I nije bez razloga što su Sinković i Cesarec u posljednje dvije godine apsolutni pobjednici hrvatskog prvenstva i izložbe bučinih ulja Alpe – Adria, koja se održava u Varaždinu, a sada im se pridružila i gospođa Grilec. Imamo mi još, sada već 21 izlagača, koji će ići u Varaždin s 31 uzorkom te smo postali ozbiljna destinacija u kojoj se mogu, i u kojoj se uostalom i proizvode najbolja svjetska bučina ulja. Ovo je veliko priznanje, prije svega OPG-ovima, koji su posljednjih nekoliko godina uložili velike napore i znanje, ali i financijska sredstva da bi okrupnili zemljište, povećali i modernizirali proizvodnju i to je zapravo recept uspjeha kako doći do svjetskog zlata. Moje velike i iskrene čestitke, i u moje osobno, i u ime Županije – kazao je župan Kolar i najavio da će Županija promotivno iskoristiti ove nagradu, i širiti priču diljem Lijepe naše, kroz manifestaciju ‘100 posto zagorsko’, ali i na ostale načine.

Monde Selection je natjecanje testiranja kvalitete prehrambenih proizvoda koje je počelo još 1961. godine. Za analizu i vrednovanje proizvoda kroz 25 parametara bilo je zaduženo oko 80 neovisnih stručnjaka, koji su ocjenjivali miris, okus, naknadni okus, teksturu i kompleksnost ulja te vizualnu dopadljivost ambalaže. „Ove je godine iz 100 zemalja svijeta pristiglo 3000 proizvoda koji su ocjenjivani, a među njima i tri uzorka bučinog ulja iz Zagorja koji su potvrdili ono što smo potajno očekivali – da su najbolji“ – istaknula je pročelnica upravnog odjela za poljoprivredu Sanja Mihovilić te naglasila kako je ovo najbolji dokaz kvalitete i potvrda da zagorski proizvođači rade odlična bučina ulja.

Nagrade za kvalitetu proizvoda osvojene na ovom natjecanju su jedne od najznačajnijih u svijetu. Oznaka Monde Selection snažan je dokaz kvalitete za i može se prikazivati na pakiranju proizvoda i to u narednih 3 godine od dobivanja nagrade bez ikakvih dodatnih troškova licence.

U ime proizvođača bučinih ulja okupljenim medijima obratili su se Mladen Cesarec, Ivanka Grilec i  Danijel Sinković.

Izvor preuzetih tekstova i fotografija: www.kzz.hr

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave