18 C
Zagreb
Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Počeo Velikogorički brass festival

Koncertom Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica počeo je 17. Velikogorički brass festival. Pokrenut je 2007., s ciljem senzibiliziranja javnosti za limena puhačka glazbala i edukacije publike o vrijednosti klasične glazbe. Veliki značaj festivala je i u odgoju mladih naraštaja ‘limenih puhača’.

„Članovi Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica rasli su uz ovaj festival. Orkestar je danas, za amaterske razine, izvrstan orkestar koji pokazuje što rade djeca i amateri u slobodno vrijeme“, ustvrdio je Tomislav Špoljar, umjetnički ravnatelj Festivala.

Uz velikogoričke puhače, prve večeri Festivala nastupilo je i dvoje profesionalnih velikogoričkih glazbenika – Vanda Winter i Goran Kovačić. U ime Zagrebačke županije, pokrovitelja Festivala, uvodno se posjetiteljima obratio zamjenik župana Ervin Kolarec.

„ Ovo je jedinstveni festival koji zaslužuje punu podršku Zagrebačke županije“, rekao je Kolarec. 

Velikogorički brass festival etablirao se kao mjesto susreta slušatelja, skladatelja i izvođača na glazbenoj karti Europe, a prepoznat je i kao svjetska glazbena destinacija. Na ovogodišnjem, koji traje do 7. svibnja, sudjelovat će također Big band Hrvatske liječničke komore (solist je Vincent DiMartino na trubi), Euphoria brass sextet iz Finske (gost je harmonikaš Henrik Sandas) i Quintasonic brass quintet iz SAD-a (gost je Gerassimos Ioannidis na trubi). Svi koncerti održat će se u dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta.

U sklopu Festivala, u subotu 6. svibnja od 9 do 15 sati u Pučkom otvorenom učilištu održat će se radionice za studente i polaznike glazbenih škola uz prezentaciju limenih puhačkih glazbala.

Izvor: https://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti/7241/poceo-velikogoricki-brass-festival

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave