16.8 C
Zagreb
Utorak, 28 svibnja, 2024
spot_img

Festival vina – MoslaVina Kutina – 27.5.2023.

U najvećem gradu vinorodne Moslavine – Kutini, tijekom svibnja će se održati brojna vinska događanja i degustacije u sklopu manifestacije Festival vina – MoslaVina Kutina 2023. koja je ujedno 29. izložba vina Hrvatske i vina izvornih sorti. Ovaj Festival uključuje tradicionalnu eno-gastro ponudu u moslavačkim vinarijama i kući Škrleta, vožnju vinskim cestama te raznolik kulturno-zabavni i glazbeni sadržaj. Festival vina posvećen je izvornim moslavačkim i hrvatskim sortama, a nudit će i vina ostalih hrvatskih regija te
čak i vina susjednih zemalja. Za posjetitelje se pripremaju posebni zanimljivi edukativni programi vođenih kušanja vina, vinski bonton i kultura pijenja vina, cooking show programi, koktel večeri s moslavačkim vinima u kojima se sljubljuju vrhunski okusi modernog i tradicionalnog, vinske igre, pub kvizovi i glazbeni
programi. U večernjim satima atmosferu će dodatno podići koncerti Matije Cveka i Dalmatina.


Posjetitelji će imati priliku upoznati moslavačke vinare promenadnim kušanjem vina te uživati u živoj glazbenoj kulisi uz kvalitetnu i autohtonu eno-gastro ponudu moslavačke kuhinje. Za kušanje je prikupljeno gotovo 200 uzoraka vina ovogodišnje Izložbe, a uz svečano uređen Trg dr. Franje Tuđmana postavit će se i foto-točke sa zanimljivim vinskim instalacijama, što će biti prava poslastica za objave na društvenim mrežama.
Moslavina je domovina vina Škrlet. Ovaj nektar s moslavačkog gorja, svježeg, harmoničnog okusa ujedno je i prva brendirana hrvatska izvorna sorta. Vinska sorta Škrlet poznata je pod nazivima i ovnek žuti, ovnek slatki ili škrtec, a svoje ime duguje njemačkoj riječi scharlach (šarlah – osip kože crvenim mrljama), jer upravo tako izgledaju bobice Škrleta u punoj zrelosti kada na sunčanoj strani dobije ljubičasto- crvenkaste pjegice. Škrlet je mlado, lagano i razigrano vino. Osvježavajuće je i pitko, puno citrusnih, herbalnih i tropskih nota idealno za nadolazeće vruće ljetne mjesece.
U Moslavini možete provesti aktivne vikende uz posebne programe:

19.5. Eno-gastro događaji u Kleti Romić i Vinariji Trdenić
20.5. MoslaVina – wine & bike tour, vinska biciklijada
27.5. Škrlet – wine & bus tour, izletnička tura autobusom
Više informacija o događanju:
WEB: www.festivalvina-kutina.hr
Facebook: Festival vina – MoslaVina Kutina
FB event: https://www.facebook.com/events/166538149475345/
Instagram: Visit_Kutina_Moslavina
Pokrovitelji:
Program se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka, Grada Kutine i Petrokemije d.d.
Organizatori:
Turistička zajednica grada Kutine, Udruga vinogradara i voćara Moslavine ”Lujo Miklaužić” Kutina

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave