20.8 C
Zagreb
Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
spot_img

U povodu Dana obitelji održan panel na temu uloge obitelji onkoloških bolesnika

U povodu Dana obitelji Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije organiziralo je tematsku sjednicu s panelom pod nazivom „Uloga obitelji onkoloških bolesnika u procesu liječenja“ čiji su sudionici bili predstavnici udruga Budi dobro i Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

Otvarajući sjednicu, predsjednica Povjerenstva Brankica Benc istaknula je kako je cilj panela kroz razgovor o izrazito osjetljivoj temi ohrabriti oboljele i članove njihovih obitelji te predstaviti udruge s područja Zagrebačke županije koje su između ostalog aktivne u pružanju pomoći oboljelima od malignih bolesti.

„Raduje me kada naša povjerenstva, uz svoje redovne radne sjednice, predlažu čitav niz aktualnih tema iz domena svojih djelovanja te ulažu dodatne napore kako bi potaknuli razgovore o temama koje su bitne za naše žitelje“, rekla je predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović koja je ujedno i moderirala panel.

Pokaži emociju, strah je normalan, nisi sam ,brini o svom tijelu i zdravlju….poruke su koje su poslali panelisti iz udruge Budi dobro, doktor Josip Majcan i Marica Miščančuk te Antonija Mihaljević iz Udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

Samoborsku Udrugu Budi dobro osnovalo je petero kolega liječnika s ciljem provođenja projekata prevencija raka te unapređivanje kvalitete života oboljelih i liječenih od raka i njihovih obitelji pružanjem profesionalne i volonterske pomoći te psihološke, psihosocijalne i duhovne pomoći.

Uz desetak programa za prevenciju i rehabilitaciju onkoloških bolesnika, doktor Majcan je posebno istaknuo pilot projekt „Tjelesni i duhovni oporavak onkoloških bolesnika na otoku zdravlja i vitalnosti – Lošinju“.  

Među udrugama u Hrvatskoj kojima je cilj povećavanje svijesti o velikoj smrtnosti žena od karcinoma dojke svakako se ističe Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije čija je osnovna aktivnost edukacija žena svih uzrasta o ispravnom i redovitom samopregledu dojki te poticanje žena na brigu o vlastitom zdravlju.

„Projektima i akcijama udruge u posljednjih 22 godine obuhvaćeno je 70 tisuća žena“, rekla je Mihaljević, posebno istaknuvši suradnju sa srednjim školama na području Zagrebačke županije u kojima se maturantice educiraju kako obaviti samopregled dojki.

Tematska sjednica i panel rasprava rezultirali su i konkretni prijedlozima. Tako će se predložiti da Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije u suradnji s Koordinacijom za ljudska prava Zagrebačke županije organizira susret članova udruga s područja Zagrebačke županije koje su aktivne u pružanju pomoći kako oboljelima od malignih bolesti, tako i članovima njihovih obitelji, u koji bi pozvali da se uključi i Odbor za branitelje Zagrebačke županije. Plan je da mjesto susreta bude Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor Lužnica u Zaprešiću. O navedenom prijedlogu raspravljat će se na predstojećim sjednicama spomenutih povjerenstava.

Inače, Međunarodni dan obitelji obilježava se 15. svibnja, a proglasili su ga Ujedinjeni narodi1994. godine. Tim danom želi se istaknuti važnost i nezamjenjiva uloga obitelji prilikom odrastanja i razvoja svakog djeteta, kao i važna uloga obitelji za izgradnju međuljudskih odnosa i razvoja društva u cjelini.

izvor: https://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti/7253/u-povodu-dana-obitelji-odrzan-panel-na-temu-uloge-

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave