19.5 C
Zagreb
Utorak, 28 svibnja, 2024
spot_img

Dan Karlovačke županije i 30.godina od njenog osnutka ( video priča )

U prvih 30 godina, imali smo rat, poplave i potrese. Ojačalo nas je!“ – poručila je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin na svečanoj sjednici Županijske skupštine Karlovačke županije, održanoj u povodu Dana Karlovačke županije i 30.-te obljetnice njezina osnutka.
13. travnja 1993. godine konstituiran je prvi saziv Skupštine Karlovačke županije, prema novom teritorijalnom ustroju, prisjetio se aktualni predsjednik Županijske skupštine Vlado Jelkovac, inače i župan u dva mandata, od 1997. do 2004. godine.

Karlovačka županija stasala je u ratnim uvjetima. U vrijeme formiranja županije, 52% teritorija bilo je pod okupacijom. Zbrinuto je preko 10 tisuća prognanika iz tada okupiranih dijelova naše županije te preko 15 tisuća izbjeglih iz susjedne Bosne i Hercegovine. Pretrpljene su ogromne štete na stambenim, gospodarskim i infrastrukturnim objektima“, rekao je Jelkovac.

Pregled tih događaja, od minirane i porušene do danas projektno orijentirane županije, prikazan je u filmu „Od razminiranje do Tesle“. Županica Martina Furdek Hajdin naglasila je da je u Županiju do danas stiglo oko pola milijarde eura iz raznih fondova Europske unije, a gospodarski pokazatelji, rekla je, itekako daju razloga za optimizam. Županija je na 4. mjestu po visini prosječne neto plaće, a najveći porast prosječne plaće bilježi se upravo u Karlovačkoj županiji, naglasila je županica Furdek Hajdin.

Nadamo se nastavku ulaganja europskih sredstava. Pune ladice su nam projekata s građevinskim dozvolama, i za NPOO i za VFO. Zahvaljujući Fondu solidarnosti obnavljaju se zgrade i ceste stradale u potresu u vrijednosti od 47milijuna eura. Osim toga, tu su i projekti s državne razine od kojih puno očekujemo. Obrana od poplave, državne ceste – žile kucavice. Posebni značaj čini drugi kolosijek pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac, kao i nastavak prema Primnorsko goranskoj županiji“, istaknula je županica.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio je rad županije, gradova i općina.

Bez obzira na vaš položaj, vi niste meki trbuh, nego ste najčvršća karika u razvoju Hrvatske. Imate pregršt ideja, inicijativa i projekata koje radite u partnerstvu i suradnji. Naša će podrška i dalje biti sveobuhvatna, mi ćemo se potruditi da sredstava ne nedostaje“, istaknuo je premijer Plenković.

Inače, baš je danas sjednici Vlada donijela odluku o kupnji dvaju uređaja za Opću bolnicu Karlovac, vrijednih 2 milijuna i 70 tisuća eura. Riječ je magnetskom uređaju i CT uređaju, što će podići kvalitetu usluga u karlovačkoj Općoj bolnici.

Izaslanica predsjednika Sabora, saborska zastupnica Nada Murganić, naglasila je kako je napredak županije vidljiv na svakom koraku.

U svim segmentima vidljivo je koliki je napredak i razvoj postignut, i to zahvaljujući radu i trudu građana, gospodarstvenika te dužnosnika u općinama, gradovima i županiji. Sve to, uz sinergiju i potporu Vlade, bilo kroz projekte ili reformske procese“, istaknula je saborska zastupnica Nada Murganić.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine uručena su godišnja javna priznanja i priznanja za životno djelo. Priznanje za životno djelo posthumno je dodijeljeno generalu Pavlu Miljavcu. Za životno djelo nagrađeni su još i monsignor Mile Pecić te Sanja Hrnjak. Javna priznanja dobili su: Javna ustanova Baraćeve špilje, tvrtka Bukva Commercium iz Drežnice, Tomislav Marinčić, Josip Granić te Nadia Špehar.

Monsignor Mile Pecić obratio se u ime nagrađenih:”Svatko je rođen i djeluje u nekom svom vremenu, a mi imamo ovo svoje vrijeme koje nam nudi brojne prilike i mogućnosti. Na nama je da ih iskoristimo najbolje što možemo.”

Svečanoj sjednici Županijske skupštine prisustvovali su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, posebni savjetnik premijera, ujedno i počasni građanin Karlovačke županije Mate Granić, saborski zastupnici, župani nekoliko županija na čelu s predsjednikom Hrvatske zajednice županija i županom Brodsko posavske županije Danijelom Marušićem, gradonačelnici i načelnici, predstavnici vojske, policije, gospodarstva i vjerskih zajednica.

U programu svečane sjednice sudjelovali su i Dubosi – bubnjari iz OŠ Dubovac, te Ivan i Lucija Šimatović uz klavirsku pratnju profesora Duška Gvozdića.

U povodu Dana županije i proslave 30.-te obljetnice njezina osnutka položeni su vijenci i upaljene svijeće kod središnjeg križa Nacionalnog svetišta Sv. Josipa na Dubovcu, a potom je Svetu misu predvodio rektor Nacionalnog svetišta Svetog Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente.

Izvor : tekst i fotografije: Karlovačka županija

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave