18 C
Zagreb
Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zagreb: Dolenec o neupisanoj djeci u vrtiće: Na jesen će biti bolje

Problem neupisane djece u Gradu Zagrebu seže najmanje pet godina unazad, rekla je na konferenciji za medije zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec. Prevelik je zahtjev roditelja za upis djece i nemoguće je na njega odgovoriti, dodala je. Izgradnjom novih kapaciteta napravit će se petstotinjak mjesta, no ni to neće biti dosta…

– Nama je jasno da djeca ne mogu čekati, da roditelji apsolutno opravdano očekuju i traže od Grada Zagreba da pruži sve potrebne kapacitete i stoga smo izdvojili, povrh svih ulaganja od ranije, 70 milijuna eura novih ulaganja u zapošljavanje, i odgojitelja i pomoćnih radnika i novih kapaciteta, zato, pored ovih 500 koje ste spomenuli, govorimo o najmanje još 500 tijekom jeseni. Doći će do povećanja broja upisane djece kako se budu otvarali novi dječji vrtići, Žitnjak i Sesvetski Kraljevec, doći će još do olakšanja i očekujemo sljedeće godine u ovo vrijeme, s obzirom da neće biti ovako skokovitog rasta zbog uključenja djece iz mjere roditelj odgojitelj, da će sljedeće godine situacija biti puno bolja.

Najveći broj neupisane djece dolazi iz gradske četvrti Novi Zagreb – Zapad, potom slijedi gradska četvrt Stenjevec, gdje zasad nema planirane gradnje vrtića…

– Planira li se i tamo? Planira. U ovim projektima izgradnje koji su u tijeku, koji mogu započeti do kraja godine, još nije projekt u Stenjevcu, no s obzirom da je sada novi poziv za NPOO, za sufinanciranje vrtića, na taj poziv namjenravamo prijaviti veliki novi vrtić u gradskoj četvrti Stenjevec.

Mi smo ove godine poslali dopis s molbom i obrazloženjem, činjenicom da će se ovi trendovi susresti, 4+, roditelj odgojitelj, povećani zahtjevi za jaslice i da razmotri svaki vrtić za svaku skupinu, ukoliko je moguće, povećati broj za jedan ili dva u odnosu na prošlu godinu kad smo napravili značajan iskorak, došli smo najbliže državno-pedagoškom standardu unutar 10 ili više godina. Sad ćemo napraviti mali korak unatrag u interesu toga da djeca ne mogu čekati i da svako vrtićko mjesto koje ima kapaciteta bude popunjeno.

Iako se predviđalo drugačije, da će bez upisa u vrtiće ostati desetak tisuća djece, pokazali smo da to nije tako, a kroz jesen i zimu koje dolaze bit će još bolje, zaključila je Dolenec.

Izvor: https://www.zagrebancija.com/dolenec-o-neupisanoj-djeci-u-vrtice-na-jesen-ce-biti-bolje/

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave