18 C
Zagreb
Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Predstavljena je monografija “Duga Reso, ljepota si naša”

U Dugoj Resi predstavljena je monografija grada Duge Rese povodom 30. obljetnice od osnutka grada Duge Rese i 75. obljetnice Kulturno-umjetničkog društva Sv. Juraj Duge Rese. 

Autorica monografije je tajnica KUD-a Dragica Smilaj, a urednici su Dragica Smilaj i aktualni predsjednik KUD-a Vjekoslav Tutek. Tutek je naglasio kako su se narodne nošnje drastično promijenile pokretanjem Pamučne industrije, koje su postale mekše, ukrašene čipkom i ostalim ukrasima. 

Karlovačka županija je sufinancirala izdavanje monografije, pa je tom prigodom županica Martina Furdek-Hajdin čestitala svima koji su svojim trudom i upornošću omogućili izdavanje knjige, ali i zahvalila onima koji jesu i koji nisu danas s nama, a zaslužni su za pokretanje i djelovanje KUD-a Sveti Juraj Duga Resa. “Iako se u današnje vrijeme čini da kulturno – umjetnička društva izumiru i da više nisu aktualni, no ovo kulturno – umjetničkog društvo prkosi tome, što smo mogli vidjeti i po nastupu djece. Samo ulaganje u našu djecu garancija su i jamstvo da će hrvatski narod sa svojom kulturom, tradicijom i običajima živjeti još jako dugo.”, istaknula je županica Martina Furdek-Hajdin.

Bogatim programom od nastupa onih najmlađih do onih najstarijih, predstavljanjem knjige do izložbe ručnih radova sekcije narodnog veza i rukotvorina, kao i izložba starih fotografija grada, iz privatne zbirke građana u aranžmanu Karmen Banjavčić.

Izvor: tekst i fotografije: Karlovačka županija

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave