20.8 C
Zagreb
Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
spot_img

Sisačko-moslavačka županija u planiranom roku realizira 50 posto više sredstava iz Fonda solidarnosti

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić je, uz pratnju sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka i gradonačelnika Gline Ivana Jankovića, obišao u srijedu, 28. lipnja 2023. godine ovaj grad na Banovini, u kojem traju užurbani radovi na rješavanju stambenog pitanja brojnih građana, čiji su objekti teško stradali u katastrofalnom potresu.
Nakon održanog radnog sastanka obišli su kontejnersko naselje Mali dom, čiji stanovnici su u razgovoru s ministrom, županom i gradonačelnikom iskreno iznijeli probleme koji ih svakodnevno muče. U centru Gline obišli su 4 višestambene zgrade financirane iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije, koji radovi su u završnoj fazi.  

Ministar Bačić upoznao je prisutne s najnovijim aktivnostima u postupcima obnove i projektima iz Fonda solidarnosti: “Danas sam i na sjednici Vlade dao izvješće kako smo dva dana prije isteka roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti realizirali projekte u vrijednosti od milijardu i 350 milijuna eura što je 33 posto iznad sredstava koja su nam odobrena iz Fonda solidarnosti. Posebno  je dobro realiziran Fond solidarnosti za petrinjski potres gdje smo 50 posto više sredstava u planiranom roku utrošili, a što je još važnije izgradili i obnovili brojne objekte“.

Župan Celjak rekao je kako je održan konstruktivan sastanak gdje se razgovaralo i o pojedinačnim izazovima s kojima se susrećemo u obnovi i modalitetima rješavanja tih izazova. 

Sisačko-moslavačka županija, na prostoru iza Doma za starije osobe Glina,  gradi naselje Banovi dvori, namijenjeno upravo smještaju onih koji privremeno borave u mobilnim stambenim jedinicama.
Nakon uspješnog i intenzivnog angažmana Sisačko-moslavačke županije na obnovi zgrada javne namjene, novim je Zakonom o obnovi prije samo četiri mjeseca omogućena izgradnja županijskih naselja u Sisku, Petrinji i Glini. U Glini je počela izgradnja 74 objekta, od toga 62 objekta od 45 m2 netto stambene površine i 12 objekata od 35 m2 netto stambene površine. Novi objekti će imati zatvoreni grijani ulazni prostor, zajednički prostor boravka, blagovaonice i čajne kuhinje te kupaonice i jednu ili dvije spavaće sobe, sve na etaži prizemlja, uz prostor tavana, a na terasu veličine 6 m2 se pristupa iz dnevnog boravka. Vrijednost radova iznosi 5,7 milijuna €, a nakon što prestane potreba za privremenim smještajem, ovdje će svoj dom pronaći umirovljenici.

Svi mi koji neposredno ili posredno sudjelujemo u postupku obnove kažemo da ćemo biti zadovoljni tek kada i naš posljednji sugrađanin preseli iz kontejnera u svoju kuću, stan odnosno čvrst, siguran i stabilan objekt. Međutim obnova se posljednjih mjeseci znatno ubrzala preuzimanjem dužnosti od strane ministra Bačića, donesen je i novi Zakon o obnovi koji je između ostalog i Sisačko-moslavačkoj županiji omogućio sudjelovanje u osiguranju privremenog smještaja našim sugrađanima. Trenutno smo u izgradnji 74 kuće za privremeno stambeno zbrinjavanje koje se nalaze ovdje u Glini iza zgrade Doma za starije osobe i te kuće će prvenstveno poslužiti našim sugrađanima koji se nalaze u kontejnerima dok se ne izgrade i obnove njihove kuće i stanovi. Nakon toga te će kuće ući u sastav Doma za starije osobe Glina pri čemu ćemo imati moderno umirovljeničko naselje ovdje na području grada Gline“, rekao je župan Celjak.

Izvor: Tekst i fotografije: SMŽ

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave