18 C
Zagreb
Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zagrebačkoj županiji ponovno petica za transparentnost proračuna

Zagrebačka županija osmu je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja provedenog u razdoblju od studenoga 2022. godine do travnja 2023. godine i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojima je obuhvaćeno svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2021., polugodišnje izvršenje proračuna za 2022., prijedlog proračuna za 2023., izglasani proračun za 2023. i proračunski vodič za građane za 2023. godinu. Željela se utvrditi i količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama županija i lokalnih jedinica.

Prosječna proračunska transparentnost, mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina, iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,6 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8.

“Budući da nakon devet ciklusa, najveći dio jedinica objavljuje svih pet ključnih dokumenata, što je i bio naš cilj, završavamo ovo istraživanje u ovom obliku i nadamo se da će se transparentnost proračuna i dalje poboljšavati i omogućavati građanima razumijevanje i odlučivanje o svojim proračunima“ zaključila je Mihaela Bronić, voditeljica istraživanja.

Uz predstavnice Instituta za javne financije – Mihaelu Bronić, Katarinu Ott i Simonu Prijaković – na prezentaciji su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina te glavna državna rizničarka Danijela Stepić.

Priznanje Zagrebačke županije preuzela je Marina Čolig, pročelnica Upravnog odjela za financije Zagrebačke županije.

Detaljna analiza istraživanja nudi se u Osvrtu Instituta za javne financije Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2022. – travanj 2023., dok interaktivna karta prikazuje stanje u svim lokalnim jedinicama.

Izvor: tekst i fotografije: Zagrebačka županija

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave