24 C
Zagreb
Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
spot_img

Savjeti iz Dumovca kako tijekom ljetnih vrućina pomoći mačkama

Visoke su temperature u našem podneblju neugodne ljudima i životinjama, a nagli rast temperature može ugroziti ne samo njihovo zdravlje, nego i živote.
Zbog toga tijekom ljetnih mjeseci ljudi trebaju dodatnu pozornost posvetiti brizi za kućne ljubimce. Budući da mnogi građani već znaju kako ovo razdoblje olakšati psima, Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba sada je dalo savjete vezane uz brigu za mačke.
Mačke trebaju biti u hladu i imati stalni pristup svježoj vodi.


Tijekom izrazito toplih dana svaki se zatvoreni prostor naglo zagrijava, pa tako i stan. Ako mačka nema izlaz iz tako zagrijanog stana, u njemu može doživjeti toplinski udar. Zato je važno zamračitimstan, spustiti rolete i ostaviti otvorene, ali mrežom zaštićene prozore tijekom hladnijih dijelova dana ilinoći. Kad je netko od ukućana u stanu, zrak se može dodatno hladiti uključivanjem ventilacije ili klima-uređaja.
Mačke koje nemaju dlaku ili imaju jako svijetlu dlaku i kožu, mogu izgorjeti na suncu, pa se ne smiju izravno izlagati sunčevim zrakama.
Mačke koje imaju dlaku, treba redovito četkati kao bi se odstranio njezin višak, dakle, kako višak dlake ne bi dodatno zagrijavao mačku.
Mačkama u zdjelice treba nalijevati svježu vodu. Budući da je riječ o izbirljivim životinjicama, trebapronaći način kako ih poticati da piju što više vode. Najbolje je otkriti koja je zdjelica mački najdraža.
Mačke vole imati hranu i vodu daleko od posuda s pijeskom, ali i posude s vodom odvojene od onih shranom, pa i to može biti razlog što manje piju vodu. Posuda za vodu mački mora biti tolika da jojbrkovi ne diraju njezine rubove. Ako mačka izlazi van, posude s vodom trebaju biti i u kući i izvan nje.
Neke mačke vole kišnicu, pa se ona može prikupljati u posudi vani. Mačkama koje vole tekuću vodu,povremeno treba, kako bi se osvježile, puštati vodu iz slavine.
Ako mačka voli blago rashlađivanje hladnim oblozima, to može postati dio njezinih ljetnih rituala.
Mačku se nipošto ne smije polijevati vodom. Većina mačaka ne voli vodu i to im uzrokuje stres. Ako je mačka slaba ili zadihana, mijauče, povraća ili ima proljev, hitno ju je potrebno odvesti veterinaru. Sve to mogu biti znakovi toplinskog udara ili sunčanice.

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave