18 C
Zagreb
Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

ŽUPAN KOLAR OBIŠAO NOVOIZGRAĐENU PŠ LAZ VRIJEDNU 1,4 MILIJUNA EURA

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa zamjenicom Jasnom Petek obišao je u petak, 21. srpnja 2023. novoizgrađenu školu u Lazu. Uz župana, obilasku su prisustvovali načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek, ravnatelj Osnovne škole Marija Bistrica Dominik Karajić i njegov zamjenik Marinko Micak, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke prečasni Domagoj Matošević, pročelnice županijskih upravnih odjela Vlatka Mlakar i Mirjana Smičić Slovenec te članovi Županijske skupštine KZŽ Stjepan Muhek i Romeo Vincelj.

Naime, stara školska zgrada Područne škole Laz stradala je u zagrebačkom potresu, dodatno ju je oštetio petrinjski potres te je odlučeno da se sruši i na njenom mjestu izgradi zamjenska zgrada. Ukupna vrijednost radova je 1,495.101,78 eura, od čega je  1.123,49,20 eura dobiveno iz Fonda solidarnosti EU. Samoj izgradnji prethodila je izrada geodetske situacije stvarnog stanja, izrada geodetskog elaborata i situacije te projektno-tehničke dokumentacije za uklanjanje stare zgrade i izgradnju nove. Nakon uklanjanja zgrade, krenuli su radovi izgradnje nove i uređenje okoliša, a projekt je obuhvatio i trošak stručnog nadzora, nabavu opreme te troškove uređenja zamjenske zgrade za vrijeme trajanja obnove. Radove je izvodila tvrtka Završni radovi Krešo d.o.o., a stručni nadzor provodio je JAM-ING d.o.o.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako će škola imati odlične uvjete i najmoderniju opremu. “Prvi dan škole bit će sve spremno za prijam učenika. Očekuje nas još uređenje okoliša, iscrtavanje parkirnih mjesta, a u suradnji s Općinom uredit će se i ograda oko igrališta te će se nabaviti novi golovi”, rekao je župan Kolar te najavio da će prvi dan sljedeće školske godine Krapinsko-zagorska županija obilježiti ovdje u Lazu na svečanom otvorenju škole. “Rokovi su nam u početku zadavali probleme jer se izgradnja škole odvijala u isto vrijeme kada se radilo na preko stotinjak gradilišta na području cijele županije, financiranima iz Fonda solidarnosti, no iako su rokovi za izgradnju bili kratki, ova škola je završena na vrijeme”, naglasio je župan Kolar te zahvalio izvođaču, nadzoru, projektantu, DVD – u i svima koji su doprinijeli.

Zamjenica župana Jasna Petek osvrnula se na mjere obrazovne politike koje KZŽ provodi pa je tako istaknula kako su u proteklih desetak godina obnovljene mnoge područne škole. “Važno je da u našim ruralnim krajevima područne škole nisu samo mjesto obrazovanja, nego i mjesto društvenih i kulturnih događanja. Ovo je i vrlo važna demografska mjera, jer roditeljima je izuzetno važno da djeca imaju kvalitetno obrazovanje, jednake uvjete u područnim kao i u matičnim školama”, rekla je zamjenica župana Jasna Petek.

Zadovoljan je i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički koji je istaknuo da će škola koristiti mjesnom odboru, udrugama i mještanima, dok je rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke i župnik Župe sv. Andrije apostola u Lazu Bistričkom spomenuo izazov demografske obnove kako škola ne bi bila prazna.

Ravnatelj OŠ Marija Bistrica Dominik Karajić naglasio je veliko zajedništvo između škole, osnivača i općine, koji su svi radili za isti cilj, na korist djece.

Inače, u školskoj godini 2022./23., Osnovna škola Marija Bistrica broji ukupno 337 učenika, od kojih Područnu školu Laz pohađa 29 učenika u 2 kombinirana razredna odjela s vidljivom tendencijom porasta broja učenika.

Izvor tekst i fotografije: Krapinsko-zagorska županija

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave