17.8 C
Zagreb
Utorak, 28 svibnja, 2024
spot_img

OTVORENA NOVOIZGRAĐENA ZGRADA ŠKOLE U NEBOJANU

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je svečano otvorio zgradu Područne škole Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ Gora u Nebojanu, naselju na području grada Petrinje.

Otvorenju škole prisustvovali su učenici, profesori, ravnatelji drugih osnovnih škola, mještani, predstavnici izvođača, projektanata, nadzora i predstavnice Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sendi Bužleta Špiček i Katarina Ravnjak, te petrinjska gradonačelnica, saborska zastupnica Magdalena Komes, sa suradnicima.

Stara je škola bila izgrađena sredinom devedesetih, no u potresu je teško oštećena i bila je potrebna cjelovita obnova, praktički nova gradnja, jer je izvorna zgrada u cijelosti razgrađena.

Sisačko-moslavačka županija kao osnivač škola na petrinjskom području, tako i ove kojoj pripada područna škola u Nebojanu, pokrenula je postupak izgradnje nove škole, riješila svu potrebnu dokumentaciju, provela postupke nabave, povukla sredstva i u konačnici izgradila školu.

Na mjestu stare škole napravljeni su novi, armiranobetonski temelji, na kojima je izgrađena nova zgrada od elemenata od križno lameliranog drva. Konačni je rezultat zgrada gotovo nulte kategorije, visokih energetskih svojstava. Sisačko-moslavačka županija je u ovu obnovu uložila više od milijun €.

UZ NOVU ŠKOLU UČENICI ĆE DOBITI I NOVU OPREMU I NOVOUREĐENO IGRALIŠTE

Sisačko-moslavačka županija je za učenike ove područne škole nabavila i novu, kvalitetnu opremu. U kupnju informatičke opreme i školskog namještaja uloženo je ukupno više od 7,5 tisuća €. U tijeku su i radovi završnog uređenja okoliša nove škole i sportskog igrališta uz nju.

Novu školsku godinu će tako nebojanski osnovci provesti u svojoj školi. Prošlu su školsku godinu, zajedno s kolegicama i kolegama iz matične škole, nastavu pohađali u desetak km udaljenoj Područnoj školi Češko Selo.

Inače, u pet osnovnih škola na petrinjskom području, svima je osnivač Sisačko-moslavačka županija, u školskoj godini 2022./2023. godine bilo je 1.365 učenika, a 2023./2024. će ih biti 1.373.

Župan Ivan Celjak, nije krio zadovoljstvo viđenim u Nebojanu: „Čuli smo našu djecu i pjesmu „Kad si sretan, lupi dlanom ti od dlan“, djeca i mi ovdje danas jako smo sretni i upravo je sreća najbolja riječ koja opisuje osjećaj koji ja osjećam i koji vjerojatno osjećate svi vi koji ste ovdje. Sreća zbog naše djece, jer djeca su razlog za život, djeca su sreća, djeca su motiv za rad i zaista smo sretni što smo uspjeli dovršiti ovu školu i što vraćamo našu djecu ovdje u Nebojan. Ono što mogu najaviti je da ćemo napraviti parking i igralište ovdje, tako da ćemo urediti i ovaj okoliš, a to je ono što nedostaje da ova škola bude potpuna, a za potpunu sreću naše djece.“

Ravnateljica OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, Klara Pereković pozdravila je ovaj, kako je rekla, velik dan za sve: „Da nije bilo SMŽ i župana Ivana Celjaka, ne bi danas stajali ovdje jer je upravo županija pripremila svu dokumentaciju, provela postupke, povukla sredstva i u konačnici izgradila školu.“

I petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes podijelila je radost otvorenja nove školske zgrade. Podržala je nastojanja Sisačko-moslavačke županije i Vlade Republike Hrvatske za postizanjem što boljih uvjeta obrazovanja za svu djecu: „Naročito za područja ruralnog karaktera kao što je ova škola, da se osiguraju brojne aktivnosti i sadržaji koji su osigurani djeci u gradskim područjima, da se osiguraju i na selima, dakle u prigradskim naseljima, što ćemo kao grad apsolutno podržati kada god budemo u mogućnosti, kako bismo, ne samo zadržali ovakav velik broj učenika, nego ga naravno i povećali.“

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave