17.8 C
Zagreb
Utorak, 28 svibnja, 2024
spot_img

Sjećanje na poginule redarstvenike u Strugi Banskoj

Župan Ivan Celjak je sudjelovao u obilježavanju 32. obljetnice pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj, mjestu na području općine Dvor.
Ovom sjećanju na herojsku obranu Pounja nazočili su i izaslanik potpredsjednika Vlade, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i izaslanik potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Špiro Janović, uz brojne visoke policijske dužnosnike, predstavnike lokalne samouprave, mještane Pounja i hrvatske branitelje.
26. srpnja 1991. godine u Strugi Banskoj, braneći mještane od agresora, poginula su desetorica hrvatskih policajaca, osmorica iz PU zagrebačke i dvojica iz PU sisačko-moslavačke.


Upravo se tu dogodio herojski čin hrvatskog policajca Mile Blaževića – Čađe iz Struge. On je žrtvovao vlastiti život kako bi uništio oklopljeni kamion s dva protuavionska topa ispred kojega se kretao „živi štit“, zarobljeni civili iz pounjskih sela.
Mile Blažević – Čađo, koji je u tom trenutku bio na straži u rovu iza zida, izašao je, skočio na vojni transporter, viknuo sumještanima u živom štitu da legnu i bacio bombe. U tom trenutku agresor je počeo pucati po njemu, a budući da je bio opasan eksplozivom, sve je eksplodiralo. U toj mu je akciji pomogao i Željko Filipović, prometni policajac iz Dugog Sela. Od eksplozivne naprave kojom je uništen oklopljeni kamion obojica su poginula.
Tog dana svoj život za obranu domovine dali su i njihovi kolege Davor Vukas, Branko Vuk, Zoran Šaronja, Mile Pušić, Ivica Perić, Žarko Gundić, Mladen Halapa i Goran Fadljević.
U obrani hrvatskog Pounja poginula su još trojica službenika Policijske uprave zagrebačke: Marijan Parlov, Drago Matijević i Šefik Pezerović.

„Uvijek je emotivno u Strugi Banskoj, a posebno je emotivno kad se sjetimo junačkih djela Mile Blaževića – Čađe i Željka Filipovića. Oni su svjesno izgubili svoje živote da bi spasili živote svojih sumještana, a to mogu samo najveći među najvećim herojima Domovinskog rata. Njihova junačka djela nam trebaju biti nadahnuće u svakodnevnom životu i prilikom obavljanja naših poslova, a isto tako i privatnom životu. Hvala Ministarstvu unutarnjih poslova i ministru Božinoviću, koji su prepoznali junačka djela na području naše županije, koji su prepoznali značaj i Struge Banske i napada na policijsku postaju u Glini i što su ova obilježavanja podignuta na najvišu razinu i zaista je ovo obilježavanje bilo vrlo dostojanstveno,“ rekao je u ovoj prigodi župan Ivan Celjak.

Izvor: tekst i fotografije: Sisačko-moslavačka županija

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave