19.5 C
Zagreb
Utorak, 28 svibnja, 2024
spot_img

U Samoboru započeli radovi na izgradnji jednog od najvećih i najmodernijih parkova u Hrvatskoj

Radovi uređenja parka vrijedni su oko 1,5 milijuna eura, a obuhvatit će izgradnju novih pješačkih staza u duljini od 285 m, dječjeg igrališta od 950 m2 s 14 igrala,  fitness zone na otvorenom na 210 m2. Radovi će biti  izvedeni na građevnoj čestici površine od čak 7500 m2.

U Samoboru na području gradske četvrti Južno naselje na trenutno zapuštenoj površini parka između Ulica Ivana Perkovca, Svetonedeljske i Mirnovečke,  na samom ulazu u centar grada, svečano otvoreni radovi na izgradnji novog modernog parka, jednog od najmodernijih i najvećih parkova u Hrvatskoj.  Izgradnja ovog parka od iznimnog je značaja za grad Samobor jer će građani Samobora dobiti dugo očekivani  atraktivan prostor za igru, rekreaciju, odmor i druženje svih generacija. Park će posebice unaprijediti kvalitetu života u gradskoj četvrti Južno naselje.


Svečanom otvorenju, uz nazočnost zamjenika gradonačelnice Grada Samobora, predsjednika i zamjenika Gradskog vijeća grada Samobora te  uzvanika i medija, nazočila je gradonačelnica Grada Samobora dr. sc. Petra Škrobot koja je ujedno simbolično označila početak radova polaganjem vremenske kapsule. 
Radovi uređenja parka vrijedni su oko 1,5 milijuna eura, a obuhvatit će izgradnju novih pješačkih staza u duljini od 285 m. Park će biti podijeljen na nekoliko zona: zone dječjeg igrališta od 950 m2 s 14 igrala, fitness zone na otvorenom na 210 m2 s poligonom i spravama za vježbanje, lounge zone s klupama, podnom fontanom, javnim slavinama s pitkom vodom te internim vodoopskrbnim i odvodnim sustavom. Uz pješačke staze bit će ugrađena nova javna LED rasvjeta.
Radovi će biti  izvedeni na građevnoj čestici površine od čak 7500 m2.
Izgradnjom dječjeg parka bit će uklonjene dotrajale sprave te oštećena i zastarjela oprema, uredit će se podne površine, ugraditi nova igrala, sprave, klupe te postaviti kompletno nova urbana oprema. Park će dobiti i nove sadržaje: stolove za šah i sjenila za zaštitu od sunca, a dječje igralište bit će podijeljeno na dio na pijesku i dio na antistres gumi. Park će biti bogato hortikulturno uređen  pomoću trajnica i cvjetnica, dok će na travnjacima biti zasađeni novi drvoredi.

Svrha uređenja parka stvaranje je sigurnog i sadržajnog prostora za igru djece svake dobi, rekreacijski prostor za mlade i odrasle te sadržajan, edukativan i ugodan prostor za boravak na otvorenom za pripadnike svih dobnih skupina.
Projekt se financira sredstvima iz proračuna Grada Samobora.

„Ovaj park se nalazi u jednoj od najvećih gradskih četvrti u Samoboru, u kojoj je smještena i jedna od najvećih škola u Hrvatskoj i dječji vrtić. Ovdje žive brojne mlade obitelji, ali se susreću i sve  generacije naših građana. Novi park će biti najveći na području grada Samobora, ali i šire, te će iznimno obogatiti kvalitetu života stanovnika ovog dijela grada kao i svih naših sugrađana. S posebnom smo  pažnjom radili na projektu jer smo željeli da ovaj park bude zaista poseban pa će tako u centralnom dijelu biti postavljeno unikatno igralo koja je rađeno po uzoru na Samoborski stari grad. Kod izrade projektne dokumentacije vodili smo brigu o svim skupinama građana te posebice umirovljenicima te djeci s invaliditetom. Kod projektiranja parka uključili smo djecu iz Dječjeg foruma koja su nam prezentirala svoje želje koje smo prilagodili projektu“,  izjavila je gradonačelnica Grada Samobora dr. sc. Petra Škrobot.

„Radovi kreću danas, a rok za izgradnju je 120 dana, Krećemo s pripremnim radovima, zemljanim radovima i uklanjanjem postojećih igrala.  Za potrebe realizacije projekta biti će izvedena djelomična rekonstrukcija vodovodne i električne mreže. Potrudit ćemo se da park bude završen do prosinca 2023, a  završetak radova ovisi o dobavi igrala od kojih će neka biti rađena po narudžbi.  Ulazi u park će ostati isti no koncepcija parka će biti potpuno izmijenjena. Projekt je izazovan i raduje nas što možemo sudjelovati na ovom velikom i vrlo specifičnom projektu važnom za grad Samobor.“ naglasio je Luka Harandi, voditelj radova iz tvrtke Vodogradnja d.o.o.  
 „Veseli me što s realizacijom kreće ovaj projekt na koji smo čekali dugi niz godina. On je rezultat suradnje gradskih čelnika s Gradskim vijećem, a za dobrobit svih naših sugrađana. Za ovaj dio  Samobora ovaj park zaista mnogo znači, jer ovdje živi puno mladih obitelji s djecom, ali i svih generacija.“ smatra Miran Šoić, predsjednik Gradskog vijeća grada Samobora. 

Projektant projekta je tvrtka Triptih iz Pule, izvođač radova Vodogradnja d.o.o. iz Varaždina, a nadzor izvodi Investinženjering d.o.o. iz Zagreba.

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave