20.1 C
Zagreb
Utorak, 28 svibnja, 2024
spot_img

Na Dan roda izabrane najljepše fotografije na temu bijele rode

Na Dan roda izabrane najljepše fotografije na temu bijele rode

Danas (24. kolovoza), dok bijele rode putuju prema jugu mi obilježavamo njihov dan, Dan bijele rode s ciljem jačanja svijesti o važnosti zaštite bijele rode te upozoravanja na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa. Bijela roda je dio identiteta hrvatskog sela i pokazatelj da živimo u zdravom okolišu.

Ove godine Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije po prvi puta organizirala je foto natječaj na temu bijele rode s ciljem promicanja važnosti zaštite i očuvanja te promocije bijele rode. Na natječaj je pristiglo 48 fotografija slikanih na području Zagrebačke županije. Fotografije prikazuju rode u letu, na polju, u vodi, u gnijezdu, u zalasku sunca, itd.

Najbolja fotografija po izboru pratitelja Facebook stranice Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije je „Let u dvoje“ autora Vlade Pirše. Najbolje fotografije po izboru djelatnika Javne ustanove Zeleni prsten su: „Livadna patrola“ Petre Pirša,  „Lovac u žitu“ Igora Pavlovića, te „Roda u Veleševcu“ Tibora Goda.

Inače, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije svake godine provodi monitoring gnijezda bijele rode. Ovogodišnji podaci pokazuju nastavak trenda opadanja broja gnijezda na krovovima kuća i gospodarskih objekata, a povećanje broja gnijezda na rasvjetnim stupovima. U 2023. godini na području Zagrebačke županije zabilježeno je 288 gnijezda. Na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalazi se 26 gnijezda, a na stupovima 262 gnijezda. Najviše gnijezda na području Zagrebačke županije nalazi se u gradovima Vrbovec (57) i Ivanić Grad (39), općinama Dubrava (33),  Pisarovina (29) i Klinča Sela (29)  te u selima Donja Kupčina (21) i Donja Zdenčina (21).

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa i tradicionalnih krajolika, zdravog života, tla, vode i čistog okoliša, stoga je briga i očuvanje ove vrste od izuzetno velikog značaja. U Hrvatsku dolaze tijekom proljeća i ostaju do kraja ljeta kada počinje selidba prema Africi. Glavni razlog odlaska u toplije krajeve nisu niske temperature već nedostatak hrane pa ako rode uspiju pronaći dovoljno hrane i ako zima nije iznimno oštra, mogu prezimiti i u našim krajevima. U godinama kada odlaze do krajnjeg juga Afrike, put koji prijeđu duži je od 10 000 km u jednom smjeru.

Izvor tekst i fotografije: Zagrebačka županija

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave