20.1 C
Zagreb
Utorak, 28 svibnja, 2024
spot_img

Predstavnici povijesnih postrojbi europskih zemalja u Karlovcu

Karlovačka građanska garda domaćin je Godišnje sjednice Skupštine Europskog saveza povijesnih postrojbi,koja se održava u Karlovcu od 25. do 27. kolovoza.  Sudjeluju predstavnici povijesnih postrojbi iz 14 europskih zemalja. 
Inače, Generalrapport je naziv za Godišnju sjednicu Europskog saveza povijesnih postrojbi (UEWHG), čije je sjedište u Korneuburgu kod Beča. Karlovačka građanska garda je postala članicom Saveza 2015. godine na Generalrapportu u Evianu u Švicarskoj. 

Karlovačka građanska garda, nakon Varaždinske građanske garde, postala je tako druga postrojba iz Hrvatske koja je postala članicom ovoga elitnog i ekskluzivnog Saveza. Time je Karlovačka građanska garda također dobila značajno priznanje za svoj rad u očuvanju hrvatske vojne tradicije i povijesnih vrijednosti vojne postrojbe koju predstavljaju, te je pridonijela promoviranju grada Karlovca kao značajne vojne i povijesne lokacije, te vojne tradicije u Republici Hrvatskoj.

Uz njih u Savezu je 8 hrvatskih povijesnih postrojbi, što čini RH treću po snazi grupaciju, odmah iza Njemačke i Austrije.

Dobrodošlicu u Karlovac i Karlovačku županiju članovima povijesnih postrojbi su zaželjeli županica Martina Furdek-Hajdin i gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić.

Ovaj susret danas nije samo postrojavanje ili okupljanje, ovo je podsjetnik na našu prošlost i na temelje na kojima gradimo budućnost.  Karlovačku županiju predstavlja Husarska pukovnija Karlovačke županije, koji čuvaju dugu tradiciju iz doba ratova s Turcima. Vjerujem da će i oni tijekom vremena pronaći svoje mjesto među Vama i štiti kulturnu baštinu našeg kraja. Naša prošlost oblikuje našu sadašnjost i budućnost i zato hvala vam što obogaćujete naš život i što čuvate baštinu naših predaka.” – istaknula je županica.

Izvor: tekst i fotografije: Karlovačka županija

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave