14.9 C
Zagreb
Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Podignut vodotoranj Dubrava, kapaciteta 350 kubičnih metara vode

U sklopu gradnje Regionalnoga vodoopskrbnog sustava Zagreb-Istok, nakon što je to već učinjeno u Preseki, Vrbovcu i Farkaševcu, danas je podignut još jedan vodotoranj – u Dubravi, kapaciteta 350 kubičnih metara.

 „Za našu općinu podizanje ovoga vodotornja, odnosno sam projekt vodoopskrbe istočnoga dijela Zagrebačke županije, od ogromnog je značaja. Prije početka projekta pokrivenost Dubrave vodoopskrbnom mrežom bila je ispod 20 posto, a nakon njegova završetka pokrivenost će se dići na iznad 80 posto. Radi se o više od tisuću besplatnih priključaka za naša kućanstva“, rekao je Tomislav Okroša, načelnik Dubrave.

U sklopu projekta vodoopskrbe istoka županije u Dubravi je već sagrađeno 54 kilometra nove vodoopskrbne mreže.

„Ovaj vodotoranj ključan je objekt za održavanje tlaka u vodoopskrbnoj mreži na području Dubrave i dijela Farkaševca. Sada slijedi gradnja crpne stanice Dubrava, koja će vodotoranj puniti vodom, i rekonstrukcija precrpne stanice Lonjica. Na vrbovečkom području,  gdje je pokrivenost vodoopskrbnom mrežom bila oko 37 posto, nakon završetka projekta ona će iznositi preko 85 posto. Također, bit će sagrađeni svi kapitalni objekti za, danas-sutra, moguće daljnje širenje mreže“, rekao je Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, koja je nositelj projekta RVS Zagreb-Istok.

Današnjem podizanju vodotornja prisustvovao je i zamjenik župana Damir Tomljenović, koji je podsjetio kako je Zagrebačka županija prije petnaestak godina prva i jedina u Hrvatskoj sva postojeća trgovačka društva, koja na istočnom dijelu županije obavljaju usluge javne vodoopskrbe i odvodnje spojila u jedno. „To je bio jedini način kako uspješno zatvoriti, i kadrovski i financijski ovako veliki projekt izgradnje vodoopskrbnog sustava na istočnom dijelu Zagrebačke županije, a u konačnici za njega i osigurati europska sredstva“, rekao je Tomljenović dodavši kako je na putu do EU fondova i sama Županija u projekt uložila izdašna sredstva.

„Konačni rezultati ovoga projekta nemjerljivi su. On će omogućiti pitku vodu gotovo svim domaćinstvima. I što je jako važno izuzetno kvalitetnu vodu iz vodocrpilišta Kosnica“, naglasio je Tomljenović.

A on je, prema riječima Zorana Đurokovića, generalnog direktora Hrvatskih voda, jedan od najvećih vodoopskrbnih projekata u RH koji se gradi uz osjetno financiranje EU fondova i potporu Vlade RH.

„Lokalna komponenta iznosi svega oko 6 posto, što omogućava ogromne benefite uz mala ulaganja. Ono što je najvažnije, ovim projektom sagradit ćemo 315 kilometara novih vodoopskrbnih cjevovoda i rekonstruirati 110 kilometara postojećih. Osjetno će se smanjiti i gubici vode, na ispod 20 posto, a razina priključenosti stanovništva na vodoopskrbnu mrežu podići će se na razinu od 80 posto“, rekao je Đuroković.

Ukupna vrijednost projekta RVS Zagreb-Istok je 117 milijuna eura (s PDV-om), a završetak je planiran za kolovoz 2024. godine.

Izvor tekst i fotografije: Zagrebačka županija, https://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti/7386/podignut-vodotoranj-dubrava-kapaciteta-350-kubicni

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave