20.1 C
Zagreb
Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
spot_img

8. BUČNICA FEST – FESTIVAL U ČAST AUTOHTONOG ZAGORSKOG JELA

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar prisustvovao je u nedjelju, 3. rujna 2023. manifestaciji Bučnica fest u Desiniću.

Riječ je o turističko-gospodarskoj manifestaciji pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije kojom se promovira tradicionalno autohtono zagorsko jelo – bučnica.

Župan Kolar naglasio je da turisti koji dolaze u Hrvatsko zagorje žele probati domaće, autohtone proizvode.  “Bučnica i štrukli, trbuhi buju pukli – to je stara poslovica koja vrijedi kod nas u Zagorju. Ova manifestacija, zajedno sa Štruklijadom koju organizira Krapinsko-zagorska županija, to potvrđuje. Najbolja slastica može popraviti najgori ručak, a loša slastica može pokvariti najbolji ručak, to kažu gurmani. Kod nas u Zagorju ne možete fulati niti s glavnim jelom niti s desertom”, rekao je župan Kolar te dodao kako je ova manifestacija značajna za Krapinsko-zagorsku županiju.

Radi se o rotirajućoj manifestaciji koja se svake godine održava u jednoj od općina Turističke zajednice područja Kumrovca, Desinića i Zagorskih Sela. Ovogodišnji, osmi po redu Bučnica fest, otvorio je desinićki načelnik Zvonko Škreblin, zadovoljan brojem posjetitelja, a posebno odazivom izlagača bučnice. Naime, u kategoriji udruga i OPG-ova natjecalo se 15 sudionika, dok se u kategoriji ugostitelja natjecalo njih devet.

Pobjedu u kategoriji “Zlatne buče” odnio je Seoski turizam Šumak, a “Mala buča” dodijeljena je Udruzi vinogradara i podrumara Desinički Barilček.

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave