20.1 C
Zagreb
Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
spot_img

NAJAVA: NOĆ ŠIŠMIŠA U KRAPINI

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno, udruga Tragus, Muzej krapinskih neandertalaca i Gradska knjižnica Krapina zajednički obilježavaju Noć šišmiša u petak 8. rujna 2023. od 18.30 do 21 sat u prostorima Muzeja krapinskih neandertalaca (Šetalište Vilibalda Sluge bb, Krapina).

Noć šišmiša obilježava se s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi i važnosti zaštite šišmiša zbog pada njihove brojnosti u svijetu.  Osmišljen je raznovrstan zabavno-edukativan program ponajviše namijenjen djeci predškolskog i školskog uzrasta. Građane očekuje predavanje o šišmišima, šišmiš tetovaže, prepričavanje priče, kreativna radionica, kviz i izvlačenje dobitnika nagrada te potraga za šišmišima bat detektorom.

Šišmiši su jedini sisavci koji mogu aktivno letjeti. Možemo ih vidjeti u sumrak i noću kako lete gotovo posvuda. U prirodi oni žive u šumama gdje im stabla pružaju sklonište, na livadama te oko rijeka i jezera gdje piju vodu i hvataju kukce. Špilje, jame, pukotine stijena i napuštene rudnike najčešće koriste kao zimska skloništa, ali u njima borave i kada je toplo. Veliki broj ih živi u urbanim područjima gdje se sklanjaju po tavanima, podrumima, pukotinama u zidovima, crkvenim tornjevima.

Šišmiši su danas jedna od najugroženijih skupina iako imaju malo prirodnih neprijatelja – love ih uglavnom sove i mačke. Najveći im je neprijatelj čovjek koji neprimjerenim zahvatima mijenja i uništava njihovo stanište, zagađuje okoliš korištenjem pesticida što utječe na velik broj jedinki. Šišmiši su jedini neprijatelji noćnim kukcima od kojih su mnogi i štetnici, zbog čega su šišmiši iznimno važni u regulaciji njihove brojnosti. Svi šišmiši su strogo zaštićeni. U Hrvatskoj je zabilježeno čak  35 vrsta šišmiša i sve su  vrste strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Dosadašnjim istraživanjima šišmiša na području Krapinsko-zagorske županije na više od 15 lokaliteta zabilježeno je čak 17 vrsta šišmiša.

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave