18 C
Zagreb
Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Istraživanju na Beloj crkvi i korak bliže statusu Unesco GEOParka Moslavačka gora

Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić i njegova zamjenica i direktorica Turističke zajednice grada Kutine Ivana Grdić sa suradnicima, jutros su,  s predstavnicima Hrvatskog restauratorskog zavoda, obišli Moslavačku goru na lokalitetu Bela crkva. Prije nekoliko tjedana naime, završen je jedan od brojnih ciklusa istraživanja od strane Hrvatskog restauratorskog zavoda na lokalitetu Bele crkve na Moslavačkoj gori, no svakako ne i posljednji.

„Sav pokretni materijal koji se pronađe na ovom lokalitetu, kao i onaj koji je već pronađen  naći će svoj dom u Muzeju Moslavine u Kutini“, istaknula je ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina Jasmina Uroda Kutlić, te dodala kako „Moslavačka gora, osim svojih velikih povijesnih utvrda skriva i niz manjih, i kada bi se pronašla financijska sredstva i omogućila i daljnja istraživanja, ovaj bi nam prostor mogao dočarati povijest koja nam još uvijek u potpunosti nije poznata“.

„Ove godine dovršili smo istraživanje područja pred ulaza u Belu crkvu te je dokumentirano oko 150 grobova u protekle dvije godine iz razdoblja od 13. do 16. stoljeća. Do kraja godine nastavit će se konzervatorsko-restauratorski radovi na kamenoj plastici u svetištu crkve. Ovaj lokalitet je izuzetno važan za Moslavinu i ovaj dio Hrvatske, što znanstveno, što kulturno-povijesno“ istaknuo je Petar Sekulić u ime Hrvatskog restauratorskog zavoda i tima koji provodi istraživanje na samom lokalitetu.

Osim povijesnog značaja, Moslavačka gora ima veliki potencijal za ostvarivanje prestižnog statusa geoparka pri UNESCO mreži jer je jedinstveno geografsko područje s geološkim lokalitetima poput različitih vrsta stijena, arheološkim nalazištima i fosilima. UNESCO status geoparka podiže svijest o važnosti geološke baštine, očuvanju prirodnih i kulturnih dobara. Pridonosi promociji lokalnih i regionalnih proizvoda, obrta i događanja te pomaže razvoju turizma cijele regionalne zajednice.

„Moslavačka gora predstavlja važno ekološko uporište i izletište u blizini naseljenog prostora pogodno za razvoj raznih vidova rekreacije i turizma. Sve veća zainteresiranost posjetitelja da to zaštićeno područje istražuju neposrednim kretanjem u prostoru motivira na planiranje projekata. Potencijal je velik, stoga Grad Kutina zajedno s Turističkom zajednicom grada Kutine i partnerima, planira turistički razvoj Regionalnog parka Moslavačka gora s kutinske strane. Jedan od projekata koji smo realizirali u posljednje vrijeme je i uređenje Poučne staze Crkveni jarak“, rekao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.

„Željenu globalnu prepoznatljivost na svjetskoj karti geoparkova nastavljamo aktivno surađujući s lokalnom zajednicom koja će potvrditi željene granice geoparka. Suradnja sa znanstvenicima omogućuje nam istraživanja i studije neophodne za proces apliciranja geoparka Moslavačka gora. Postojeća suradnja sa geoparkom Papuk se nastavlja kako bi razmijenili iskustva i značaj georaznolikosti. Promocija i brendiranje Moslavine s naglaskom na Moslavačku goru u cilju autentičnosti prostora, te očuvanje prirodne i kulturne baštine, te međusobno povezivanje ljudi krajnji je cilj aktivnosti svih uključenih u ovaj projekt“, poručila je Klaudija Ivančević Božić, stručna suradnica u LAG-u Moslavina.

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave