20.8 C
Zagreb
Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
spot_img

Grad Zagreb: Otvoren novi Dom za starije osobe u Markuševcu

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici otvorili su novi Dom za starije osobe u Markuševcu. Novi dom zauzima 3960 m2 brutto površine, prostire se na tri etaže te sadrži brojne prateće sadržaje kao i bogato dimenzionirani i hortikulturno uređeni atrij. Ukupna investicija iznosi 8,3 milijuna eura. Sedamnaest godina je trajao proces izgradnje Doma za starije osobe u Markuševcu. Urbanističko arhitektonski natječaj pokrenut je 2006. godine. 2007. godine je sklopljen ugovor s izvođačem.

“Razlog zašto se ovaj projekt toliko dugo porađao, odnosno 17 godina je novac. Kreativno se bivša vlast dosjetila da skriva dug Grada tako da zagrebački Holding gradi ovakve objekte, a da Grad onda uzima takve objekte u najam. Rekao sam da ćemo završiti ovaj projekt. Tako je isto bilo za XII gimnaziju. Ovo je zadnji objekt koji radimo na takav način”, objasnio je gradonačelnik Tomašević.

Kapacitet Doma je 92 korisnika, od toga 12 za oboljele od Alzheimerove i drugih demencija. “Tu su 34 jednokrevetne sobe, 23 dvokrevetne sobe. Zatim brojne zajedničke prostorije za korisnike. Znate vi dobro da su to najbitnije prostorije u svakom domu za starije gdje se odvija društveni život. Bez društvenog života doma za starije nema. Tu je niz takvih zajedničkih prostorija, blagovaonice, dnevni boravak, knjižnica s čitaonicom, čajne kuhinje, prostorije za fizikalnu terapiju, prostorije za terapiju, prostorije za liječnike. Moderna kuhinja. Čak i u sklopu doma, zašto je i javna nabava bila komplicirana, su prostori za trgovačku, ugostiteljsku, ali i uslužnu djelatnost, kao što su frizeri i pedikeri”, dodao je Tomašević.

Konferenciju za medije prekinuo je bivši saborski zastupnik Ivan Pernar. Inače Grad Zagreb otvorio je savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu, što nije po volji Pernaru. “Koliko imate apartmana u svom vlasništvu…koliko imate apartmana?”, upitao ga je gradonačelnik.

Nakon prepirke s Pernarom, nastavila se konferencija za medije. Tomašević je istaknuo kako Grad Zagreb kreće u pružanje usluge skrbi za starije osobe u njihovim kućama.

“Mi smo kao gradska uprava odlučili da zadnjih godina ne dižemo cijene za domove i starije i nemoćne u Zagrebu, unatoč inflaciji. Domovi za starije u Zagrebu bilježe gubitke zbog toga, koje Grad Zagreb pokriva iz proračuna. Ne samo da gradimo iz proračuna, nego i subvencioniramo smještaj jer cijena koja je trenutno u Gradu Zagrebu ne pokriva troškove tih domova”, objasnio je graodnačelnik.

Ravnateljica Doma za starije osobe Dubrava u čijoj ingerenciji je i novi Dom u Markuševcu Milica Sučić naglasila je kako će se svi oni koji će u Dom u Markuševcu dolaziti osjećati kao da su u svojem domu te kako će Dom u Markuševcu biti poželjno mjesto stanovanja, ali i poželjno mjesto rada.

“Istraživanja su pokazala da je jedan od najpoželjnijih oblika skrbi dom za starije osobe, u starijoj životnoj dobi ili zbog narušenog zdravstvenog stanovanja ili drugih okolnosti, kada se osobe više ne mogu samozbrinjavati. Držim da će to biti i ovdje”, rekla je ravnatlejica Sučić.

U Dubravi se krenulo s projektiranjem novog Doma za starije osobe. Gradska uprava traži zemljište na zapadu grada za još jedan novi dom za starije osobe, naveo je gradonačelnik.

“Ja bi sada najavio za sve zainteresirane korisnike da će se zamolbe za smještaj u ovaj dom moći početi zaprimati od sljedećeg ponedjeljka 18. rujna. Zahtjevi se mogu predati osobno svaki radni dan od 9 do 12 sati na lokaciji samog doma”, zaključio je Tomašević.

Jedan od kriterija za dobiti smještaj u domu bit će najmanje 10 godina prebivališta u Gradu Zagrebu.

Izvor: https://www.zagrebancija.com/grad-zagreb-otvoren-novi-dom-za-starije-osobe-u-markusevcu/

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave