18 C
Zagreb
Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Predsjednik Vlade i ministri sastali se sa županom Koprivničko-križevačke županije

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je boravio u službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji. U Županijskoj upravi održan je radni sastanak kojemu su, uime domaćina prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić te županijski pročelnici, kao i saborski zastupnici Darko Sobota, ujedno i načelnik Općine Kalinovac, Mišel Jakšić, ujedno i gradonačelnik Koprivnice, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž te gradski pročelnici.

U pratnji predsjednika Vlade RH bili su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Župan je uvodno govorio o realizaciji kapitalnih projekata od nacionalnog značaja koji se provode na području županije, a vrijedni su preko 700 milijuna eura – izgradnju 2. kolosijeka pruge od Križevaca do mađarske granice, aglomeracijama Koprivnica, Križevci i Đurđevac, izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica te izgradnju dionice brze ceste Križevci – Kloštar Vojakovački. Dodao je kako su ovo iznimno značajni projekti za daljnji razvoj cijele regije, pa i Hrvatske, od kojih lokalna zajednica ima velika očekivanja.

Nadalje je izdvojio velika ulaganja i kapitalne županijske projekte u sektorima obrazovanja i zdravstva te kazao: „Izgradnjom, opremanjem i uspostavljanjem županijskog Centra kompetentnosti, koji je vrijedan preko 10 milijuna eura stvorili smo novu paradigmu strukovnog obrazovanja, a 10 milijuna eura uložili smo i u izgradnju i opremanje pet školskih sportskih dvorana u općinama. Energetskom obnovom centralne bolničke zgrade dovršena je kompletna energetska obnova kompleksa Opće bolnice Koprivnica vrijedna preko 13 milijuna eura, a treba spomenuti i projekt dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija koji je unaprijedio zdravstvene usluge za građane te je vrijedan preko 6 milijuna eura.“

Župan je spomenuo i projekt Novi početak u sklopu kojeg je Županija izgradila sklonište za žrtve obiteljskog nasilja, a velika očekivanja su i od Razvojnog sporazuma, koji je temelj daljnjeg napretka ovog područja, ali i cijele sjeverozapadne regije. Podsjetimo kako su strateški projekti u Sporazumu vrijedni preko 413 milijuna eura, a odnose se na revitalizaciju dvorca Inkey, izgradnju Srednje škole Koprivnica, izgradnju Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli u sklopu OB Koprivnica, Termalne toplice u Kloštru Podravskom, Terminal za kombinirani/ intermodalni transport KŽ te na nacionalni projekt izgradnje brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice. Župan je dodao kako se priprema projektna dokumentacija za nastavak gradnje brze ceste do Koprivnice te je zatražio podršku Vlade RH u ubrzanju tog procesa.

U sklopu Razvojnog sporazum odobreno je 750 tisuća eura za projektno-tehničku dokumentaciju za projekte izgradnje županijskog Centra zaštite i spašavanja, Regionalnog centra za palijativnu medicinu i Srednje škole Koprivnica te je župan tražio podršku Vlade RH glede daljnjih izvora financiranja. Pritom je istaknuo projekt županijskog Centra zaštite i spašavanja za koji će se tražiti izvor financiranja izgradnje kao glavnog mjesta okupljanja žurnih službi, što bi dodatno unaprijedilo djelovanje u kriznim situacijama, primjerice poplavama, s kojima se naša Županija nedavno suočila.

Na kraju je župan spomenuo i projekte, odnosno mjere po kojima naša Županija je prva u pripremi i realizaciji u Hrvatskoj, s naglaskom na uslugu javno linijskog prijevoza koja postiže odlične rezultate i odaziv putnika, zatim sufinanciranje troškova medicinski pomognute oplodnje, smještaja u privatne domove te postavljanje fotonaponskih elektrana na kućanstvima. Također je dodao kako uspješno koristimo sredstva EU fondova, a u posljednjih pet godina na području županije realizirani su projekti vrijedni 470 milijuna eura.

Naglasivši kvalitetnu i konstruktivnu suradnju s Vladom RH, župan je izrazio zadovoljstvo posjetom predsjednika Plenkovića čime je poslana jasna poruka kako Vlada čvrsto podupire važne investicijske projekte na ovom području, a zatim su se obratili i saborski zastupnici Darko Sobota i Mišel Jakšić, koji su se pridružili pohvalama dobroj suradnji i željama za nastavak realizacije važnih projekata.

Na sastanku je tražena podrška predsjednika Plekovića i Vlade RH za izgradnju Učeničkog doma u Koprivnici i Studentskog doma na prostoru Kampusa, izgradnje Srednje škole Koprivnica, kao i glede sanacije bivše praonice vagona na prostoru Botova, za što je županijski Stožer već ranije zatražio nadzor Državnog inspektorata.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo ponovnim posjetom Županijskoj upravi te istaknuo kako Županija ima veliku potporu Vlade koja snažno podržava projekte na ovom području te čestitao na realizaciji dosadašnjih projekata.

Vjerujem da smo dokazali da vaši projekti imaju podršku ministarstava i cjelokupne Vlade, a posebno nas veseli što je krenuo projekt izgradnje dionice brze ceste što će biti značajan doprinos boljoj prometnoj povezanosti ovog područja. Čestitam vam i na ostalim kapitalnim projektima koje se završili ili ih provodite, a prvenstveno na povlačenju EU sredstava, što kao Županija, njezine institucije ili jedinice lokalne samouprave, poput Grada Koprivnice, čime ulažete u daljnji razvoj. Jučer sam prisustvovao potpisivanju ugovora za izgradnju centara za starije osobe, među kojima je i  Centar za starije osobe Đurđevac, što je još jedan hvalevrijedan projekt na kojemu ste partner. Ovo je područje u koje se mnogo ulaže i vjerujem da ćete i u budućnosti nastaviti kvalitetno raditi na korist građana, za što vam dajemo punu podršku“, naglasio je predsjednik Vlade RH Plenković.

Predsjednik Plenković je naglasio kako će projekt izgradnje brze ceste do Koprivnice biti realiziran do kraja 2030. godine te kako je potrebno do kraja riješiti svu dokumentaciju kako bi se ishodile potrebne dozvole. Da izgradnje ceste prema Koprivnici nije upitna potvrdio je i ministar Butković koji je kazao kako financiranje neće biti problem, a ono će se riješiti kreditnim zaduživanjima jer povezanost svih hrvatskih krajeva je jedan od glavnih prioriteta Vlade. Župan i saborski zastupnici su pozdravili ovu informaciju te kazali kako je važno da dionica do Koprivnice bude uvrštena u dokumente i planove Vlade te da očekuju da se navedeno i realizira u projekciji koja je predstavljena na sastanku.

Nakon sastanka u Županijskoj upravi, predsjednik Vlade RH Plenković i ministri, kao i župan i suradnici, uputili su se na konferenciju „Hrvatska kakvu trebamo –Izazovna vremena i ženska snaga“ koju organizira Večernji list u suradnji s tvrtkom Podravka, a održava se u sjedištu Podravke u Koprivnici.

Izvor: Služba ureda župana

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave