Treće mjesto za projekt Zagrebačke županije „COMMAND d“ u kategoriji „Doprinos prekograničnoj suradnji“

Dodijeljene su nagrade najboljim gradovima i EU projektima prema izboru Jutarnjeg lista, a među njima je i projekt Zagrebačke županije „COMMAND d“ koji je osvojio treće mjesto u kategoriji „Doprinos prekograničnoj suradnji“.

U ime Zagrebačke županije nagradu je preuzeo pročelnik UO za gospodarstvo i fondove EU Damir Fašaić.

Kroz „COMMAND d“ omogućeno je pružanje potpore zapovjedno-operativnom centru u pripravnosti za katastrofe na lokalnoj razini. Razvijen je alat koji omogućava i ubrzava prijem podataka, GIS analizu/simulaciju razvoja događaja te prijenos podataka u hitnim slučajevima.

Projekt se provodio od 2020. do 2022. godine. Zagrebačka županija bila je nositelj projekta, a partneri su bili gradovi Tuzla (Republika Bosna i Hercegovina), Podgorica (Republika Crna Gora), Tirana (Republika Albanija) te Skopje (Republika Sjeverna Makedonija).

Na svečanom proglašenju pobjednika u izboru za najbolji EU projekt nazočan je bio i premijer Andrej Plenković koji je naglasio kako će se i u sljedećem razdoblju iz EU fondova ciljati na demografsku revitalizaciju, obnovljive izvore energije, digitalizaciju te obrazovanje, predškolsko i školsko, za što je već osigurano  2,5 milijarde eura. I ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić  potvrdio je značaj povlačenja EU novca iz fondova za sve  lokalne i regionalne jedinice, u prethodnom razdoblju te i u ovom novom. Pri odabiru najboljih EU projekata, vodi se uvijek time koliko je projekt koristan za zajednicu, odnosno, koliko je ‘zaživio’, a ne toliko koliko je novca povučeno.

Inače, izbor za najbolji EU projekt pokrenuli su Jutarnji.hr, Ured EU parlamenta u Hrvatskoj,  Hrvatska zajednica županija i Župan.hr u želji da povećaju razinu osviještenosti građana o uspješnom korištenju EU sredstava te da promocijom najboljih projekata potaknu još efikasnije korištenje EU fondova.

Izvor tekst i fotografije: Zagrebačka županija

https://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti/7444/proglaseni-pobjednici-natjecaja-za-najbolji-eu-pro