18 C
Zagreb
Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

30 godina VZ Zagrebačke županije

Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije u dvorani Preporod u Dugom Selu svečanom sjednicom obilježila je 30. obljetnicu djelovanja.

Sjednici su prisustvovali brojni gosti, među njima potpredsjednik Sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik i državni tajnik Slavko Tucaković, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, izaslanik gradonačelnika Dugog Sela Boris Savić, bivši predsjednici i zapovjednici Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, vatrogasni veterani te predstavnici vatrogasnih zajednica s područja Zagrebačke županije.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek istaknuo je kako je osnivačka skupština Vatrogasne zajednice održana 28. kolovoza 1993. godine u vatrogasnom domu DVD-a Samobor. Prvi predsjednik bio je Josip Pankretić, a prvi zapovjednik Vladimir Domin.

„Nismo slučajno danas u Dugom Selu. Naime, prvo službeno sjedište Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije bilo je upravo u Dugom Selu, na adresi Osječka 2. Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije kroz sve ove godine postala je značajan čimbenik u izgradnji hrvatskog vatrogastva, od pružanja direktne financijske potpore svojim članicama, nabavi vatrogasne opreme, osposobljavanja vatrogasaca, organizacije vatrogasnih vježbi, seminara i natjecanja“, rekao je Povrlišek.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Dario Kezerić istaknuo je kako mu je čast biti predsjednik zajednice koja je primjer organiziranosti, ustrojenosti i uspješnosti u Hrvatskoj.

„Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije jedna je od najbrojnijih, ali i među najbolje organiziranima u Hrvatskoj. Čestitam i sadašnjem vodstvu na svim uspjesima koji se postižu. Predstavljat ćete Hrvatsku na olimpijadi iduće godine u Italiji. Puno radite s mladima i na osposobljavanju. Ovo je jedna uzorna vatrogasna zajednica kojoj treba čestitati na svemu što radi“, rekao je potpredsjednik Sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.

Župan Stjepan Kožić naglasio je kako će Vatrogasna zajednica uvijek imati podršku Županije u radu te kako su vatrogasci ponos županije.

„Kažu da je najbolja prevencija protiv požara da u svakoj kući bude po jedan vatrogasac. Mi imamo tu sreću da iz jedne kuće nekada budu i po tri generacije vatrogasaca uključene u rad dobrovoljnih vatrogasnih društva“, rekao je Kožić istaknuvši kako je prije 30 godina vatrogastvo bilo usmjereno najviše gašenje vatre, a da danas ono podrazumijeva čitav niz aktivnosti. „Imali smo potrese, vatrogasci su bili prvi na terenu. Zahvatila nas je pandemija, vatrogasci su bili angažirani, tijekom ljeta imali smo nevremena i poplave, vatrogasci su branili kuće i nasipe. Naprosto, vatrogasna djelatnost prometnula se u nositelja civilne zaštite“, naglasio je Kožić, dodavši kako je za potrebe vatrogastva, a prvenstveno nabavu vozila Županija u posljednjih 20-ak godina izdvojila preko osam milijuna eura.

Glavni vatrogasni zapovjednik i državni tajnik Slavko Tucaković također je čestitao obljetnicu Vatrogasnoj zajednici. „Pokazali ste snagu na mnogim intervencijama, pomagali ste i kod poplava i potresa izvan granica županije. Nije odbijena niti jedna zapovijed, nego su izvršene u najkraćem mogućem roku. To je veličina svih vas i veliko vam hvala na tome. Hrvatska vatrogasna zajednica ima i obvezu i skrbiti o svojim zajednicama. To činimo i činit ćemo i dalje kroz niz europskih projekata. U tijeku je nabava 60 šumskih vatrogasnih vozila. Odobrena su nam sredstva za izgradnju i adaptaciju vatrogasnih domova te za nabavu vatrogasnih vozila i opremu vatrogasaca“, rekao je Tucaković.

U povodu 30. obljetnice snimljen je video koji možete vidjeti klikom na 30 godina VZZŽ.

Izvor tekst i fotografije: Zagrebačka županija

https://www.zagrebacka-zupanija.hr/vijesti/7470/30-godina-vzzz

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave