18 C
Zagreb
Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zagreb dobiva sklonište za mačke

Ničije mačke su odgovornost su svih nas. Na glavnom zagrebačkom trgu apeliralo se na udomljavanje životinja te je najavljeno prvo sklonište za mačke u metropoli. U organizaciji Grada Zagreba i Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba 28. listopada održana je akcija “Udomljavanje je fora”. Grad Zagreb pokrenuo je postupak izrade glavnog projekta za Sklonište za mačke te akciju sterilizacije slobodnoživućih mačaka u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, s ciljem kvalitetnog upravljanja populacijom tih životinja na području Grada Zagreba.

“Uvijek imamo temu. “Udomljavanje je fora” postalo je pravi brend, te smo uvijek pokušavali osvijestiti ljude o potrebi udomljavanje napuštenih i pasa i mačaka, ali i poticati na odgovorno držanje kućnih ljubimaca. Na nenapuštanje životinja. Uvijek imamo tema. Uvijek je pitanje slobodnoživućih mačaka u kvartovima. Naši kapacitet u skloništu za mačke je vrlo malen i možemo primati samo ozlijeđene i bolesne životinje, no s Gradskim uredom za gospodarstvo i Gradom Zagrebom upravo je u fazi priprema dokumentacije za nov sklonište za mačke, koje će biti pored skloništa za pse i mačke u Dumovcu. Sada završavamo projekt, novo prihvatilište za divlje životinje, tako da ovdje možete vidjeti naša vozila. Otprilike 2000 intervencija godišnja imamo nad divljim životinjama grada Zagreba od vrapca, do srne, lisice, kune pa i egzotične životinje i kućnih ljubimaca”, rekao je  Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo kastrirati mačku, a najvažniji su: sprječavanje neželjenih legla, manje napuštenih mačaka i bolji suživot mačaka i ljudi.

“Mačke, pogotovo odrasle mačke koje su se rodile na ulicama, dvorištima našeg grada su vrlo teško udomljive, a one prihvaćaju ljude koji ih hrane, a to nije ona klasična kućna mačka koja je vaš pravi ljubimac, nego su te životinje poludivlje te ih je teško udomiti kada odrastu. Ili nas pozovite da ih mi uhvatimo, ili ako ih vi možete uhvatiti mi ćemo doći kastrirati te mačke i vratiti ih u kvart iz kojeg dolaze”, zaključio je Damir Skok

Na Trgu bana Jelačića, predstavljena je i nova oprema za terenske ekipe Skloništa u Dumovcu i novo motorno vozilo za prijevoz životinja, financiranog sredstvima Europske unije.

Autor Nikša Maravić

Izvor https://www.zagrebancija.com/zagreb-dobiva-skloniste-za-macke/

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave