Česti i gotovo neizbježni zastoji na zagrebačkoj obilaznici zbog prometnog opterećenja postali bi prošlost kada bi se odmah krenulo u izgradnju produžene Vatikanske, mišljenje je zagrebačkih Socijaldemokrata čiji je predsjednik Davor Bernardić predstavio prometni plan za ovaj dio grada.

– Vatikanska avenija uz Aveniju Dubrovnik po GUP-u predstavlja jedan od važnijih koridora na relaciji istok-zapad. Ona bi se od istočnog dijela trebala protegnuti skroz do Žitnjaka preko Novog mosta preko Save i spojiti na Radničku. Sa zapadne strane bi se trebala spojiti na Karlovačku cestu. Pored prometno preopterećene zagrebačke obilaznice, naselja poput Svete Klare, Botinca, Remetinca i Laništa imaju sve veći broj stanovnika i kuća. Takve okolnosti zahtijevaju da se odmah počne planirati i graditi – smatra Bernardić.

– Ona je ovdje između SR Njemačke i Sarajevske izgrađena u punom profilu, a ako se dobro sjećate u pola profila izgrađena je između Holjevčeve i naselja Podbrežje. Na tom dijelu postoji sve veća potreba za izgradnjom brze prometnice iz tri razloga. Prvo, jer je zagrebačka obilaznica sve više zakrčena i sve je više zastoja i gužvi na njoj. Drugi razlog je taj što se u drugom dijelu nalazi nekoliko najbrže rastućih naselja u Gradu Zagrebu, poput Svete Klare i Botinca, Remetinca i Laništa gdje je sve više stanovnika – izjavio je Bernardić.

U skladu s izgradnjom Vatikanske avenije, nova tramvajska pruga na tom pravcu spajala bi Sarajevsku preko Jarunskog mosta sve do Horvaćanske zapadnog dijela grada.

– I sada stanovnici Svete Klare dolaze u ovaj drugi dio Zagreba prelazeći pružne prijelaze i čekajući na semaforu što stvara dodatne prometne gužve. Stoga bi izgradnja ove Vatikanske avenije u samo pola profila kroz denivelaciju kroz Svetu Klaru omogućila brži protok istok-zapad. Istovremeno bi stvorila preduvjete da se na toj kompletnoj trasi napravi i tramvajska pruga – rekao je predsjednik Socijaldemokrata.

Ideja Vatikanske avenije osim što bi rasteretila Aveniju Dubrovnik i zagrebačku obilaznicu, povezala bi tako kvartove Novog Zagreba s ostatkom grada.

– Stvorila bi alternativni pravac na relaciji istok-zapad i kada bi njome prošla tramvajska pruga što je u našim planovima omogućila bi stanovnicima Travnog, Dugava, Kamenarke, Sigeta, Trnskog, Svete Klare, Remetinca, Savskoj Gaja, Trokuta, ali i Laništa i Botinca da se tramavjima spoje s ostakom grada. Ovom prometnom planu u prilog ide i već započeta izgradnja nadvožnjaka preko ranžiranog kolodvora koji će rasteretiti čvor Buzin i povezati Grad Zagreb s autocestom Zagreb-Sisak – nastavio je Bernardić.

– Izgradnja i proširenje Sarajevske u planu je s proširenjem tramvajske pruge. Hrvatske autoceste počele su realizirati projekt nadvožnjaka preko ranžirnog kolodvora, koji bi rasteretio čvor Buzin kojim dnevno prođe 58 000 vozila. Ovaj nadvožnjak rasteretit će čvor Buzin i povezivat će Grad Zagreb sa obilaznicom i s autocestom Zagreb-Sisak.

Kao još jedan povod realizacije Vatikanske avenije, Bernardić navodi i izgradnju pete zgrade s 300 stanova u naselju Podbrežje čija će gradnja dovesti do pojačanih prometnih potreba.

izvor; https://www.zagrebancija.com/socijaldemokrati-vatikanska-ulica-vapi-za-prometnim-rjesenjem/