Gradonačelnik Tomašević nedavno je najavio ozelenjivanje Zagreba sadnjom 8000 stabala na javnim gradskim površinama u sljedećih šest mjeseci. Uz to, uvodi livade koje će se rijetko kositi.

“Zaključili smo da bismo tu akciju mogli nazvati osam tisuća stabala za druga Tomaševića”, poručio je Alen Lochert, gradski zastupnik te dodao: “Gradonačelnik je najavio da će sve to koštati 3,7 milijuna eura. Ako podijelite 3,7 milijuna eura s 8000 to znači 463 eura po jednom komadu sadnice”.

Kako je moguće da je prosječna cijena sadnica koje se već nalaze u Zagrebu, i dva i pol puta veća od cijene najskuplje od tih sadnica na najkvalitetnijem mogućem mjestu, pitaju se iz HSLS-a. “Najskuplja od navedenih sadnica, to je jasen mliječ košta u rasadniku u Belgiji u mjestu Hulshout, u jednom od najvećih rasadnika koji je 122 godine star, košta 185 eura po jednom komadu. Nije mi jasno kako je moguće da najskuplji košta 185 eura na najboljem mogućem mjestu, a u Zagrebu košta 463 eura”, dodao je Lochert.

Politička platforma najavljivala je u svom predizbornom programu da će svih 17 gradskih četvrti dobiti svoj park i šetnicu.

“U trećoj godini svog mandata nisu izgradili niti jedan jedini park, nisu izgradili niti jednu jedinu šetnicu, nisu uredili niti jedan postojeći park, kao na primjer park na Trgu dr. Franje Tuđmana, ili Park hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Španskom ili šetnicu uz potok Črnomerec i sada im ne preostaje ništa drugo, nego improvizacija. Improviziraju i stvaraju dojam s nekom brojkom koja se građanima čini velika. Inače, u katastru grada Zagreba je navedeno 150 000 stabala, sva su popisana”. zaključio je Lochert.

Što se tiče ozelenjivanja grada, Gradonačelnik Tomašević je pojasnio kako je sadnja planirana primarno uz gradske avenije i glavne prometnice, te na zelenim površinama i parkovima u kojima nema stabala ili ih je nedovoljno, vodeći posebnu pozornost na izbjegavanje alergenih vrsta.

Autor Nikša Maravić

Izvor: https://www.zagrebancija.com/hsls-8-000-stabala-koje-kupuje-gradonacelnik-tomasevic-dva-i-pol-puta-skuplje-nego-u-belgiji/