24 C
Zagreb
Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
spot_img

Slunj – Da se ne zaboravi

Na današnji dan prije 32 godine – okupiran je Slunj, a njegovi građani morali su napustiti svoje domove i otići u progonstvo. U nepreglednoj koloni, Slunj i okolicu napustilo je oko 16 tisuća stanovnika, djece, žena, staraca i bolesnika, koji su, spašavajući živote, otišli prvo u Bosnu, potom u Hrvatsku.

Prije odlaska u progonstvo, Slunj je tri mjeseca bio  u okruženju i potpuno odsječen od ostatka Hrvatske. Hrabri branitelji, njih oko 8 stotina, svim silama sprečavali su neprijatelja da zauzme slunjsko područje, ali tog 16. studenog 1991. tenkovi srpske paravojske i JNA ušli su u Slunj.

352-oje ljudi poginulo je na slunjskom području u vrijeme Domovinskog rata. Među stradalima bilo je i 70 žena starije životne dobi, jedna trudnica, jedna djevojka, tri djevojčice i šestomjesečna beba.

Slunj i Hrvatska danas se prisjećaju tih teških dana. „Da se ne zaboravi“ naziv je programa kojim se svake godine obilježava tužna obljetnica. Jutros u 10 sati oglasila su se zvona i vatrogasna sirena u Slunju, a pred spomenikom braniteljima u gradskom parku položeni su vijenci i upaljene svijeće. Kolona sjećanja prošla je do crkve u kojoj je služena misa, a u dvorani Pučkog učilišta održana je tribina pod nazivom: “Da se ne zaboravi”.

Obilježavanju u Slunju prisustvovao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a izaslanica predsjednika hrvatskog sabora bila je županica Karloivačke županije Martina Furdek Hajdin. Vijence su položila i brojna izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, izaslanstvo grada Slunja na čelu s gradonačelnicom Mirjanom Puškarić, te izaslanstva  vojske i policije.

IZVOR TEKSTA I FOTOGRAFIJA: https://www.kazup.hr/index.php/aktualno/slunj-da-se-ne-zaboravi-2

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave