Što je to šećerna bolest, kako do nje dolazi i kako ju liječiti, razgovaralo se na predavanju “Život sa šećernom bolesti” dr. Dragana Božićevića, u prostorima Karlovačke županije. Šećerna bolest ili dijabetes je kronična bolest u kojoj su razine glukoze (šećera) u krvi povišene. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dijabetes se naziva i globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća. Razlozi tome su ubrzani način života, povećani unos visokokalorične hrane te vrlo mala ili nikakva tjelesna aktivnost. 
Svoje iskustvo sa šećernom bolesti sudionicima je ispričao djelatnik Karlovačke županije, Bruno Dujmović: “Nemojte zanemariti svoj organizam i znakove koje vam tijelo šalje. Šećer ne boli, ali on je tu. Pitanje je samo kako se tko postavi i reagira na bolest s kojoj se suočava.” Bruno se zbog povrede suočio s tzv. dijabetičkim stopalom, a zbog dijabetesa, rezultiralo je odstranjivanjem dijela stopala.
Dr. Božićević je naveo kako se u Hrvatskoj danas procjenjuje da imamo oko 450 000 oboljelih od šećernih bolesti, a po uzroku smrtnosti nalazi se na 3. mjestu. Procjenjuje se da će u Hrvatskoj svako 9. dijete potencijalo razviti šećernu bolest. 
Zaključak je da svaki čovjek mora voditi brigu o svojem zdravlju te da prati znakove koje tijelo pokazuje. Predavanje je održano u organizaciji Karlovačke županije i Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, a nazočili su građani te županijski djelatnici. Prije predavanja, djelatnici su imali priliku provjeriti razinu šećera u krvi i razinu kolesterola.

Izvor: Tekst : Karlovačka županija

https://www.kazup.hr/index.php/aktualno/secer-ne-boli-ali-on-je-tu-zakljucak-je-predavanja-zivot-sa-secernom-bolesti