20.8 C
Zagreb
Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
spot_img

Jakuševec zatvoren, radnik ostao bez ruke, sindikati pozivaju na ostavku Davora Vića: Nesposobnijeg šefa nismo imali!

Jutros nešto prije sedam sati došlo je do odrona otpada na Jakuševcu. Drugi je to odron u manje od mjesec dana. Nažalost, troje radnika Čistoće je ozlijeđeno, od kojih jedan radnik teže. Radi se o 59-godišnjem pacijentu, koji je ostao bez nadlaktice, ima tri slomljena rebra, te frakturu kralješka.

– Eksplodirao je Jakuševec, ja sam bio na kompostani u kontejneru. Kad je to počelo goriti, Jadranko, slavim drugi rođendan, stari. U zadnji sam čas izašao van. Čovjek je bez ruke ostao, onaj Topolovec, radnik. Odnijelo ga je skroz do nasipa na glavnu cestu. Užas – riječi su na snimci jednog od radnika koji je svjedočio događaju, a koju je na konferenciji za medije pustio gradski zastupnik Ivica Lovrić.

– Ako se vozite u neispravnim tramvajim ai autobusima, ako protuzakonito odlažete na Jakuševcu, ako ne održavate vodovod ili ne pilite suha stabla, tragedije će se događati i dalje – komentirao je Lovrić.

Ovog su se puta iz Grada oglasili relativno brzo.

– Izražavamo žaljenje zbog ozljeda koje su radnici zadobili i stojimo na raspolaganju za pomoć njemu i njegovoj obitelji. Istražuje se odgovornost svih uključenih, Čistoće i privatnih tvrtki koje od 2012. godine upravljaju gradilištem Jakuševec: projektanta, nadzora i izvođača. Na policiji i državnoj inspekciji je da utvrde odgovornost. Sa svoje strane, Grad će učiniti sve što nadležne institucije budu zahtijevale. Sigurnost radnika i građana je ključna. Jednom kada se odgovornost utvrdi, uslijedit će sankcije. U ovom trenutku otpad se ne odvozi na odlagalište Jakuševec – priopćili su iz Grada Zagreba te dodali kako su dodatno angažirali sudskog vještaka da provede neovisnu istragu.

– Trenutno mjerne postaje na Jakuševcu pokazuju da nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti ni za sumporovodik ni za metan. Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar napravit će danas i dodatno mobilno mjerenje kvalitete zraka pored odlagališta. Grad Zagreb traži hitan sastanak s Vladom kako bi se ubrzala gradnja centra za otpad u Resniku, a odlagalište Jakuševec nakon 20 godina napokon zatvorilo u najskorijem mogućem roku – stoji u priopćenju.

– Možete zamisliti kako nam izgleda život ovdje. Trpimo smrad i prašinu i buku, odnosno sve ono što ugrožava jedan kvalitetan život. Još bismo buku nekako i izdržali, ali taj smrad je nemoguće. Žao mi je što se dogodila ova nesreća u kojoj su ljudi stradali. Inače, razgovarao sam s radnicima Čistoće koji su mi se pojadali da moraju potpisati papir da prihvaćaju rizik i odgovornost u slučaju neke nesreće. Poručio bih vladajućima da podnesu ostavke jer su ovi zadnji događaji pokazali da nisu dorasli problemu zbrinjavanja otpada. Isključite politiku i uključite struku – poručio je Mijo Dejanić, stanovnik Jakuševca.

Na Jakuševcu je jutros bio i Davor Bernardić, predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata.

– Žao mi je što je do ovog došlo. Svima je jasno da radnici Čistoće ne rade za prevelike plaće. Radnici se svakodnevno izlažu pogibelji. Ovaj događaj je pokazao da se po pitanju rješavanja otpada u Zagrebu ne radi ništa, osim što se građane farba plavim vrećicama. Tomaševićevo obećanje bilo je da će se Jakuševec zatvoriti, no to se nije dogodilo. Ništa se ne radi niti po pitanju biokompostane, ni sortirnice ni postrojenja za termičku obradu otpada – rekao je Bernardić.

Na aktualnu gradsku vlast obrušili su se i zagrebački HDZ-ovci.

– Odgovorno tvrdimo da je 11. studenog i danas, do odrona došlo isključivo radi odlaganja velike količine razvrstanog biootpada koji tamo nije trebao biti. Na temama Jakuševca je trenutna vlast osvojila zadnje lokalne izbore u Zagrebu, a sada taj isti sustav dovode do potpunog kaosa i alarmantnog stanja te velike opasnosti za Zagrepčane – poručuje zagrebački HDZ, koji je pozvao nadležne institucije na žurno djelovanje.

Povjerenik Novog sindikata Čistoće Pavao Barbarić pozvao je šefa Čistoće Davora Vića na ostavku.

– Nakon prvog odrona smo upozoravali da radnike treba zaštititi i da treba otkloniti sve moguće opasnosti za naše djelatnike. Pozivamo Davora Vića na ostavku. U osam godina koliko sam u Čistoći, goreg i nesposobnijeg voditelja podružnice nismo imali – oštar je bio Barbarić.

Na terenu su trenutno policija i inspekcije koje utvrđuju sve okolnosti.

Izvor teksta i fotografija: https://www.zagrebancija.com/jakusevec-zatvoren-radnik-ostao-bez-ruke-sindikati-pozivaju-na-ostavku-davora-vica-nesposobnijeg-sefa-nismo-imali/

FOTO: Ivan Novosel

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave