18 C
Zagreb
Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Završena 55. Zlatna pirueta Zagreba

Talijanska klizačica Sarina Joos pobjednica je 55. Zlatne piruete, posljednje stanice ISU Challenger serije, čime je zaključeno još jedno izdanje najstarijeg svjetskog natjecanja u umjetničkom klizanju.

Mlada sedamnaestogodišnja klizačica rodom iz Züricha sjajno je otklizala i slobodni program te sa 179.40 bodova ostvarila jedan od najboljih uspjeha karijere. Uz to, niti jedna talijanska klizačica osim Karoline Costner nije u kratkom programu ostvarila više od 63 boda. 

Srebrnu medalju osvojila je Amerikanka Amber Glenn (177.51), a odličan slobodni program izvela je njezina sunarodnjakinja Starr Andrews (165.55) te sa 6. mjesta stigla do bronce. Austrijanka Olga Mikutina napravila je dosta grešaka i ispustila borbu za medalju nakon što je jučer držala treće mjesto. Na kraju je 55. Zlatnu piruetu završila na 9. mjestu.

Rezultati:

1. Sarina Joos (ITA) 179.40

2. Amber Glenn (SAD) 177.51

3. Starr Andrews (SAD) 165.55

18. Katinka Anna Zsembery (MAĐ) 97.78

Nakon finala klizačica podijeljene su medalje u konkurenciji slobodnih parova i klizačica. Medalje je pobjednicima uručila predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza Morana Paliković Gruden.

Veliko zadovoljstvo organizacijom i natjecanjem izrazila je direktorica 55. Zlatne piruete i glavna tajnica Hrvatskog klizačkog saveza Melita Juratek:

“Izrazito sam zadovoljna 55. Zlatnom piruetom Zagreba koja je oduševila i nas kao organizatore, ali i sve sudionike. Natjecatelji su oduševljeni Velesajmom. Klizalište je malo, mi smo ga uredili za ovo natjecanje na naš način, toplo je i nema svakodnevnih putovanja u Sisak. Natjecatelji su smješteni u hotelu u centru Zagreba, tako da su ovih dana posjetili i naš Advent i oduševljeni su atmosferom i ponudom.

Drago mi je da smo od klizališta Velesajam uspjeli napraviti dvoranu za natjecanje, jer još uvijek čekamo obnovu Doma sportova. Ledena dvorana poznata je po klizalištu, ona je dom klizačima i hokejašima, ali i svim rekreativcima. Na njoj su odrasle brojne generacije. Nažalost, ove tri godine svi zajedno smo bili prisiljeni trenirati na Velesajmu i to se uvelike odrazilo na podmladak. Nismo bili u mogućnosti širiti bazu novih klizača i nadamo da će Dom sportova uskoro krenuti u obnovu. Ne samo zbog Zlatne piruete kojoj je tamo mjesto, već i zbog toga da nesmetano možemo nastaviti razvijati svoj sport koji je uistinu zadnje tri godine stagnirao.

Našoj javnosti možda nije poznat podatak da je umjetničko klizanje sport koji ima jako puno ozljeda. Najveći broj klizača prestaje s karijerom zbog ozljeda. Dakle, ne zbog starosti ili poslovnih obaveza, već jednostavno u nekoj fazi oko srednje škole dolazi do akumulacija ozljeda i oni prestaju s treninzima. Umjetničko klizanje je sport rane specijalizacije, jednako kao i gimnastika te organizam jednostavno ne može pratiti tolike napore. Tako je i naša Hana Cvijanović bila ozlijeđena, kao i Lana Petranović koja je imala čak  tri operacije. Jari Kessler također, no njegova ozljeda nije bila toliko teška i uspio se oporaviti. Vidjelo se to i na 55. Zlatnoj pirueti gdje nije imao najbolje nastupe, ali vjerujemo da će do Europskog prvenstva u siječnju biti u puno boljoj formi.

U svakom sportu postoji ta baza koja je najšira i prema vrhu se sužava. Mi smo sada došli u fazu da je ta naša baza uslijed nedostatka klizališta i termina za treninge uska, tako da se nadamo da ćemo se svi zajedno uskoro vratiti na led Doma sportova gdje ćemo nastaviti sa svojim programima i ciljevima. 

Uz sve, imamo probleme i s terminima za treninge klizača. Oni su ujutro u 8 i poslijepodne u 14 sati. Dakle, roditelji koji rade nikako ne mogu svoju djecu voziti na treninge i tu već otpada veliki broj našega podmlatka. Možemo imati najtalentiranije dijete koje želi trenirati klizanje, ali ako ono nema kako dolaziti na treninge sve pada u vodu. Zbog toga nam je izrazito stalo da se ne samo obnovi Dom sportova, već i sagrade dodatna klizališta kako u Zagrebu tako i u cijeloj Hrvatskoj. Kao što vidimo ovih dana po Adventima diljem Hrvatske, klizališta su prepuna. Dakle, interesa ima.” –  zaključila je direktorica 55. Zlatne piruete Melita Juratek.

Na 55. Zlatnoj pirueti Zagreba nastupilo je stotinjak klizačica i klizača iz 30 zemalja svijeta.

Nakon završetka natjecanja našoj najboljoj klizačici svih vremena Sandi Dubravčić Šimunjak organizatori i suci priredili su predivno iznenađenje. S obzirom na to da se bliži 40.-a obljetnica od njezino paljenja olimpijske baklje u Sarajevu 1984., pušten je kratak videoisječak tog događaja nakon čega je Dubravčić Šimunjak rekla:

Bila sam članica medicinske komisije Svjetske klizačke federacije, pa sam svojedobno prestala suditi. Htjela sam raditi više istraživanja vezanih za umjetničko klizanje, ali nisam imala podršku. Ako pogledate istraživačke članke o klizanju, vidjet ćete da sam autor uvijek ja. Jasno je da puno istraživanja ne možemo obaviti u Hrvatskoj, ali htjela sam napraviti više za klizanje. Nisam imala potporu, ali rekla sam: Nitko me neće izbaciti iz klizanja! 20 godina sam bila vezana uz medicinski dio natjecanja i zbog toga sam malo zapostavila suđenje, ali to se promijenilo. Vraćam se suđenju, rekla je Sanda Dubravčić Šimunjak i zaradila gromoglasan pljesak okupljenih.

Izvor tekst i fotografije: Hrvatski klizački savez

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave