17.8 C
Zagreb
Utorak, 28 svibnja, 2024
spot_img

ŽUPAN KOLAR DARIVAO RAFAELA I LUKU – PRVE ZAGORCE ROĐENE U 2024. GODINI

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je  u ponedjeljak, 1. siječnja 2024. godine, obišao rodilište Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, gdje je posjetio rodilje Valentinu Smetiško i Martinu Sever te darivao njih i njihove sinove Rafaela i Luku – prve Zagorce rođene u 2024. godini. Rafal je drugo dijete u obitelji Smetiško. Rođen je u 3:48 sati, težak je 3410 grama i dugačak 50 centimetara. Luka je treće dijete u obitelji Sever. Rođen je u 9:10 sati, težak je 3070 grama i dugačak 49 centimetara.

U rodilištu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana je u 2023. godini bilo 787 poroda te je rođeno 796 djece – 408 dječaka i 388 djevojčica. „Prvi rođeni u novoj godini su s područja Općine Lobor i Grada Krapine, no treba reći da je još jedan dodatan pokazatelj kvalitete naše bolnice to da i mnoge majke koje žive izvan Krapinsko-zagorske županije odluče roditi upravo u našem rodilištu“ – istaknuo je ovom prilikom župan Kolar te naglasio kako će Županija, unatoč preuzimanju osnivačkih prava bolnice od strane države, i dalje aktivno raditi na još većem poboljšanju kvalitete rada i opremanju OB Zabok.

NAJAVLJENA NABAVA JOŠ JEDNOG VRIJEDNOG SETA OPREME ZA RODILIŠTE: „I dalje ćemo osiguravati sve potrebno kako bi djelatnici Bolnice imali vrhunske uvjete za rad“

Nakon obilaska rodilja upravo su ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina i voditelj Odjela ginekologije i porodništva Rajko Fureš najavili da će Županija u 2024. godini rodilištu nabaviti još jedan vrijedan set medicinske opreme – ultrazvučni uređaj za rađaonicu za hitna stanja, najsuvremeniji rađaonski stol, dva kreveta za nove sobe babinjača i najsuvremeniji set za edukaciju liječnika za laparoskopske i histeroskopske operacije. „Mi ćemo i dalje osiguravati sve što je potrebno kako bi djelatnici Bolnice i imali vrhunske uvjete za rad. Njihovo znanje, njihova profesionalnost, njihov angažman oko naših bolesnika je izvanredan te je onda i naša moralna obaveza da im osiguramo za sve to potrebno vrhunsku medicinsku operativu“ – poručio je župan Kolar.

Rodilište Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana je među prvima u Hrvatskoj uvelo obezboljavanje poroda plinskom analgezijom, dušičnim oksidulom, dok je u protekloj godini u obezboljavanje poroda uvelo i epiduralnu analgeziju te na taj način još više podignuli kvalitetu rada i rodiljama pružili još kvalitetniju uslugu.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je u 2023. godini rodilo i 11 stranih državljanki.

Potreba za širokim nacionalnim konsenzusom po pitanju demografske obnove

Župan Kolar ovom se prilikom osvrnuo i na negativne demografske trendove koji obilježavaju čitavu Hrvatsku pa tako i Krapinsko-zagorsku županiju. „Bez demografske obnove, bez mladih ljudi nema razvoja, uzalud nam sva infrastruktura, ako nas jednostavno neće biti. Treba napraviti jedan jasan strateški nacionalni demografski plan u koji će i horizontalno i vertikalno biti zastupljeni svi mogući dionici koji imaju nešto o tome za reći i koji mogu pridonijeti tome da preokrenemo trendove, a bez preokreta trendova bojim se da će se otvoriti ostali problemi koji idu sa tim, a to je onda nedostatak radne snage, napuštanje prostora u kojem živimo, ali vjerujem ima pameti da ima volje i da to ne bi smjelo biti stranačko pitanje već široki nacionalni konsenzus koji bi se provodio u Republici Hrvatskoj narednih desetak godina, bez obzira koje boje vlada bila“ – naglasio je župan Kolar.

Izvor tekst i fotografije: Krapinsko-zagorska županija

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave