16.8 C
Zagreb
Utorak, 28 svibnja, 2024
spot_img

U KRAPINI OBILJEŽEN DAN MIMOZA, ZAMJENICA ŽUPANA


Zamjenica župana Jasna Petek prisustvovala je u subotu 20. siječnja 2024. centralnom obilježavanju Europskog tjedna prevencije raka maternice i Dana mimoza na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Doma zdravlja KZŽ, Zagorske lige protiv raka, Europe Donna Krapina i CRO Misc – udruge studenata medicine u Hrvatskoj.

“Prvi mjesec u godini posvećen je borbi i prevenciji raka vrata maternice te se obilježava programima kojim se nastoji osvijestiti žene i djevojke o važnosti preventivnih pregleda te zdravih stilova života za prevenciju raka maternice. Važno je istaknuti da ove akcije poručuju da je naše zdravlje u našim rukama te da sami možemo jako puno učiniti da preveniramo jednu tešku bolest kao što je to rak vrata maternice jer upravo preventivnim pregledima i pravovremenim dolaskom liječniku zapravo možemo puno učiniti za daljnji razvoj takve bolesti”, rekla je zamjenica župana Jasna Petek te zahvalila Zavodu za javno zdravstvo, udrugama i zdravstvenim ustanovama te svima koji su pomogli da ova akcija ove godine snažno odjekne Krapinsko-zagorskom županijom. “Akcija, koja je došla u jako puno gradova i općina, odnosi se na senzibiliziranje javnosti, prije svega edukacijom i informiranjem na ovaj način kako to činimo danas na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini, ali i predavanjima i tribinama za stručnu i svu zainteresiranu javnost o važnostima preventivnih aktivnosti koje upućuju na to da se rak vrata maternice može spriječiti i prevenirati, a ako već do njega dođe, da se može uspješno liječiti”, poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

Zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Marina Stanković Gjuretek naglasila je važnost primarne i sekundarne prevencije. “Kada je riječ o raku vrata maternice, cijepljenje je prevencija, znači zaštita mladih osoba dok još nisu izložene, dok su sekundarna prevencija ginekološki pregledi i papa testovi. Jedno s drugim stvara čvrstu bazu zbog koje rak vrata maternice uopće ne bi trebao postojati”, rekla je zamjenica ravnatelja Stanković Gjuretek te najavila da će se 24. siječnja u Pregradi održati prvi zagorski simpozij o prevenciji i liječenju raka vrata maternice „Zajedno protiv nevidljivog neprijatelja: raku vrata maternice mjesto je u povijesti!” na kojem će o tom problemu govoriti brojni stručnjaci iz područja javnog zdravstva i specijalisti.

Svjetska zdravstvena organizacija postavila je cilj da se do 2030. godine smanji broj oboljelih od raka vrata maternice. Kako je objasnila specijalistica epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Bojana Mahmutović, to se postiže s tri osnovne metode: redovnim godišnjin papa testovima, ginekološkim pregledima i HPV testiranjem u sklopu tih pregleda te samim cijepljenjem protiv HPV-a. “Rak vrata maternice je rak koji je u 99 posto slučaja uzrokovan HPV-om. Kada bi se svi cijepili, zapravo bismo iskorijenili rak vrata maternice. HPV ne uzrokuje samo rak vrata maternice, već uzrokuje i rak penisa, anusa, vulve i rak grla, što bi se sve moglo iskorijeniti cijepljenjem protiv HPV-a. U Hrvatskoj se dosad cijepilo u osmim razredima, ali studije su pokazale da se bolja zaštita postiže ako se cijepi ranije”, objasnila je epidemiologinja Mahmutović.

Dosad je akcija, osim u Krapini, održana u Donjoj Stubici, Kumrovcu, Pregradi i Zaboku te Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice i Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, a sljedeći tjedan akciju možete podržati u Zlataru i Klanjcu.

U Krapini su bile prisutne i predstavnice partnerskih organizacija te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade KZŽ Martina Gregurović Šanjug.

Izvor tekst i fotografije: Krapinsko-Zagorska županija

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave