18 C
Zagreb
Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Video priča: Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije učeničkog doma u Čazmi

U Srednjoj školi Čazma, u petak 26. siječnja, u prisustvu župana Marka Marušića i gradonačelnika Čazme Dinka Piraka, ravnateljica Irena Ivanović potpisala je ugovor za projekt izrade projektne dokumentacije za „Dom Školskog centra Čazma“ s predstavnicima zajednice ponuditelja PASE Consulting i Zip arhitektonski studio Zagreb. Vrijednost projekta je nešto više od 70.000 eura, od čega će se 90 % iznosa financirati novcem iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a preostalih 10 % iz proračuna BBŽ.

Inicijator pokretanja projekta gradnje učeničkog doma je Grad Čazma. Gradonačelnik Pirak istaknuo je kako je dom u Čazmi nužan kako bi učenici iz drugih krajeva popunili sve programe čazmanske Srednje škole. Dodao je kako je demografska situacija u Čazmi, kao i u većini krajeva Hrvatske, loša, a ovo je jedan od koraka kojim bi se, barem malo, ta situacija mogla promijeniti.

– Čazma je već prepoznata po svojim strukovnim zanimanjima. Ona su uvijek vezana uz tvrtke s ovog područja. Prije svega je to Čazmatrans, koji je još uvijek najveće prijevozničko poduzeće putničkog prometa u Hrvatskoj, pa i drugih manjih tvrtki koje rastu u ozbiljne tvrtke, u kojima učenici mogu odraditi i praktični dio. Naravno, tu je i gimnazija, koju isto tako želimo zadržati u ovom gradu, ali i neki novi smjerovi. Tridesetak učenika nije veliki kapacitet, ali krenimo s time pa, daj Bože da đački dom proširimo u budućnosti, rekao je gradonačelnik i zahvalio Županiji što je prepoznala projekt, ali i čazmanskoj Razvojnoj agenciji koja je odradila prijavu za Srednju školu.

– Svi smo zajedno tu partnerski, to je dobar primjer da smo ovako okupljeni i siguran sam da će onda i projekt imati dobar rezultat, zaključio je gradonačelnik.

Župan Marušić je rekao kako je ovo dobar korak u zadržavanju mladih u Čazmi, ali i privlačenju drugih učenika koji žele pohađati školu na području grada Čazme.

– Drago mi je da je prvi korak učinjen, a ono što nam svakako predstoji je tražiti izvore financiranja, da li putem nekakvih EU fondova ili putem natječaja Ministarstva obrazovanja, to ćemo još vidjeti. Kad ćemo imati spremnu dokumentaciju, onda ćemo svakako gledati da to apliciramo na neke od postojećih fondova, tako da želim puno uspjeha u samoj izradi projekta. Siguran sam da će on na kraju dobro ispasti, a naravno, sve što radimo je za našu djecu i u osiguravanju što boljih uvjeta za školovanje na području i Grada Čazme, a naravno samim time i naše Bjelovarsko-bilogorske županije, izjavio je župan Marušić.

Ravnateljica Srednje škola Čazma Irena Ivanović rekla je kako će đački dom osigurati opstojnost škole, budući da svaka srednja škola izravno ovisi o broju učenika koji tu školu pohađaju.

– Demografska slika, na žalost, nije blistava, tako da ovisimo o učenicima koji nam dolaze iz udaljenijih područja. Da bismo ih mogli primiti, potrebna je infrastruktura, što prometna, kako bi mogli svakodnevno putovati, ali, u idealnoj situaciji, da im se osigura smještaj u gradu u kojem se obrazuju. Isto tako, izvorna zamisao je da učenički dom u sklopu zgrade u svom sastavu ima i radionice za praktičnu nastavu kojima bi se znatno unaprijedile kompetencije naših učenika u području upravo tih strukovnih vještina, što je danas iznimno važno i traženo na tržištu rada, znači da ih zaista osposobi za ono što ih čeka jednog dana kad završe školu, rekla je Ivanović.

Inače, Srednju školu Čazma trenutno pohađa 247 učenika i popunjeni su svi strukovni programi.

Foto: D. Kirin

Izvor tekst i fotografije: Grad Čazma

Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije učeničkog doma u Čazmi

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave