Spaljivanje miješanog otpada, čija je priprema predviđena u sklopu budućeg zagrebačkog Centra za gospodarenje otpadom, dovest će do velikih financijskih i okolišnih šteta koje se trebaju i mogu izbjeći primjenom boljih i dostupnih rješenja – poručili su to na današnjem prosvjedu ispred Gradske skupštine Grada Zagreba članovi udruge Zelena akcija.

– Zagreb treba donijeti Plan gospodarenja otpadom koji se neće temeljiti na neispravnim argumentima, već dokazano najboljim tehnologijama sortiranja i recikliranja otpada koje su primijenjene diljem Europe – izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Također pozdravljaju što je Grad Zagreb napokon krenuo u izgradnju postrojenja koja će omogućiti zatvaranje Jakuševca, ali smatraju da se pritom radi velika greška jer se za obradu miješanog otpada razmatra samo opcija pogona koji pripremaju otpad za spaljivanje u cementarama, energanama, termoelektranama i drugim industrijskim postrojenjima.

Iz Zelene akcije predlažu moderno postrojenje visoke učinkovitosti sortiranja.

– Umjesto spaljivanja vrijednih resursa, iz otpada treba izvući maksimalan postotak sirovina za reciklažu – rekao je Košak.

Košak smatra neodgovornim pozivanje na primjer Sofije ili Ljubljane, koje skupo plaćaju spaljivanje otpada drugdje, zbog čega pokušavaju izgraditi vlastite spalionice koje pak EU i razvojne banke ne žele financirati. Takav se scenarij spominje kao izgledan i za Zagreb, ako Grad ne odabere bolje rješenje.

– Zagreb treba slijediti primjere poput Barcelone,Trevisa, Kiela ili Leipziga koji su odlučili stati na kraj spaljivanju i provesti strategije maksimalnog smanjenja i recikliranja otpada – dodao je Košak.

Izvor: https://www.zagrebancija.com/zelena-akcija-grad-zagreb-ne-smije-dopustiti-spaljivanje-otpada/