24 C
Zagreb
Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
spot_img

OBILJEŽEN DAN EUROPSKOG BROJA 112

U Službi civilne zaštite Krapina Županijskog centra 112 u ponedjeljak 12. veljače 2024. obilježen je Dan jedinstvenog broja za hitne službe 112.

Na obilježavanju je bila zamjenica župana Jasna Petek koja je istaknula važnost postojanja operativno-komunikacijskog centra 112 iza kojeg se krije veliko znanje, stručnost, iskustvo te na kraju i staloženost potrebna za odgovor na pozive. “Mi u Krapinsko-zagorskoj županiji, s obzirom da smo duboko svjesni važnosti i značaja hitnih službi, u županijskom proračunu iz godine u godinu izdvajamo veća sredstva za žurne službe i nastojimo odgovoriti na što više potreba tih službi, kako bi njihovo djelovanje bilo još kvalitetnije i efikasnije za naše građanke i građane”, rekla je zamjenica Petek te istaknula izvrsnu suradnju Županije i žurnih službi.

Voditelj Službe Miro Klasiček rekao je kako je 2023. godina bila vrlo dinamična što se tiče prvenstveno vremenskih nepogoda. U siječnju je bilo snježnih padalina koje su izazvale dosta problema, a obilne padaline u svibnju uzrokovale su otvaranje mnogih klizišta.

U prošloj godini Županijski centar 112 zaprimio je 28.526 poziva što je u odnosu na 2022.godinu gotovo za oko četiri tisuće poziva više.

Od svih zaprimljenih poziva, 12.794 bilo je namjenskih, a 15.732 bilo je nenamjenskih poziva. Prilikom zaprimanja namjenskog poziva Županijski centar angažirao je jednu ili više hitnih službi ovisno o događaju. Najviše poziva vezano je uz hitnu medicinsku pomoć, policiju i vatrogasne intervencije.

Veliki broj nenamjenskih poziva Županijski centar 112 zaprima putem mobitela koji se sami uključuju u torbicama, ruksacima, džepovima i sl. ili prilikom igre djece te se upućuje poziv prema broju 112.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te predstavnici službi sustava civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije.

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine te je uspostavljen jedinstveni sustav kojemu je osnovna zadaća prijem svih hitnih poziva na broj 112, na koji građani i strani turisti mogu dojaviti ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša, neovisno o teritorijalnoj i strukovnoj nadležnosti hitnih službi.

Izvor tekst i fotografije: Krapinsko-zagorska županija

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave