16.8 C
Zagreb
Utorak, 28 svibnja, 2024
spot_img

DAN RUŽIČASTIH MAJICA: “KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA JE MJESTO NULTE TOLERANCIJE NA NASILJE”

Župan Željko Kolar, njegova zamjenica Jasna Petek i službenici Krapinsko-zagorske županije pridružili su se obilježavanju Dana ružičastih majica, koji se posljednje srijede u mjesecu obilježava s ciljem isticanja važnosti borbe protiv nasilja nad vršnjacima. “Vršnjačko nasilje nije samo problem pojedinca ili škole, već pitanje koje zahtijeva našu kolektivnu pažnju i djelovanje. Naša županija uvijek će biti zagovornik promicanja kulture poštovanja, empatije i inkluzije među svim mladima te mjesto nulte tolerancije na nasilje. Danas nosimo ružičaste majice kao simbol naše solidarnosti s jasnom porukom – nasilje nije prihvatljivo! Pozivam sve građane da se pridruže u podizanju svijesti o ovom važnom pitanju te da zajedno radimo na stvaranju okoline u kojoj svako dijete može rasti i razvijati se bez straha od nasilja”, poručio je župan Željko Kolar.

Obilježavanje Dana ružičastih majica započelo je u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu koja je simbolizirala  potporu teško bolesnoj majci. Ovaj je problem riješen na konstruktivan i inteligentan način tako da su ružičaste majice počele nositi njegovi školski kolege te su tako upravo ružičaste majice postale prepoznatljiv simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja. Hrvatski sabor je Dan ružičastih majica, odnosno posljednju srijedu u veljači, 2017. godine proglasio Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad vršnjacima. Odijevanjem ružičastih majica, građani i civilne udruge diljem Hrvatske i svijeta na simboličan način žele skrenuti pozornost na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u školama, koje može ostaviti teške psihičke posljedice.

Krapinsko-zagorska županija je preuzela ulogu koordinatora i poveznice između različitih dionika, s naglaskom na važnosti međuresorne suradnje u pristupu ovom problemu, a ona je u KZŽ na iznimno visokom nivou. Županija je s tim ciljem osnovala koordinativna tijela koja se, između ostalog bave i tematikom prevencije međuvršnjačkog nasilja kao što su: Vijeće za prevenciju u lokalnoj zajednici, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga čiji su članovi predstavnici svih relevantnih ustanova koje se bave prevencijom nasilja. Velika pažnja posvećuje se senzibilizaciji i edukaciji stručnih radnika i javnosti: u Krapinsko-zagorskoj županiji redovito  se obilježavaju važni datumi i organiziraju stručni skupovi za stručne radnike odgojno-obrazovnih, socijalnih i zdravstvenih ustanova, ali i širu javnost.

Županija kroz natječaj/javni poziv za udruge nastoji financijski poduprijeti programe prevencije – u najširem smislu (osim onih izravno usmjerenih na prevenciju neprihvatljivog ponašanja do različitih programa kvalitetne organizacije slobodnog vremena djece, sportske aktivnosti djece i sl.) te pruža svu moguću podršku ostalim provoditeljima programa prevencije nasilja – ne samo međuvršnjačkog jer se kvalitetna prevencija mora gledati u širom kontekstu prevencije nasilja.

Izvor tekst i fotografije: Krapinsko-zagorska županija

Povezane objave

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Posljednje objave